Suomi täysin eri linjoilla koronatestauksesta maailman terveysjärjestön kanssa – THL HS:lle: "Emme voi enää täysin poistaa tätä sairautta maailmasta"

Koronan oireet vertailu 0:37
Flunssa, korona vai influenssa? Videolla vertaillaan eri tautien oireita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kyseenalaisten Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjeet koronaviruksen testauksesta. WHO:n on suositellut, että koronavirustestejä tehtäisiin niin monta kuin mahdollista.

Toisin kuin monet muut maat, Suomi on rajannut koronavirustestauksen kaikista riskialttiimmille ryhmille, kuten terveydenhuollon henkilöstölle. WHO taas suosittaa, että koronavirustestejä pitäisi tehdä väestölle mahdollisimman laajasti. WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi keskiviikkona, että testaus ja tartuntojen jäljittäminen pitäisi olla ”jokaisen maan strategian selkäranka.”

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen on toista mieltä.

– Emme totta puhuen ymmärrä WHO:n linjausta testauksesta. Emme voi enää täysin poistaa tätä sairautta maailmasta. Jos joku väittää pystyvänsä, hän ei ymmärrä pandemioita, Salminen sanoi eilen Helsingin Sanomille.

Torstaihin mennessä Suomessa oli testattu vain noin 3000 ihmistä koronaviruksen varalta ja testit olivat tuottaneet noin 400 positiivista tulosta. Todellisen tartuntamäärän on veikkailtu olevan todellisuudessa palon suurempi, kenties jopa 20-30 -kertainen.

(Juttu jatkuu linkin jälkeen)

Salmisen mukaan Suomessa voidaan tehdä 1500 koronatestiä päivässä, mutta koko kapasiteetti ei ole vielä käytössä.

– Emme tee niin montaa testiä kuin mahdollista vaan niin monta testiä kuin tarvitsemme.

Salmisen mukaan testaus ei ole hoitokeino.

– Ne, jotka voivat sairastaa kotona, eivät hyödy testaamisesta mitään.

Hallitus on luvannut käyttää lisää rahaa koronavirustestauksen laajentamiseen, jotta testauksen avulla voitaisiin seurata epidemian kulkua Suomessa. Testauksen laajentamista rajoittavat kuitenkin monet seikat, joista ehkä tärkeimpänä testin tekemisen vaatima iso työmäärä.

Lähteet: Reuters, Helsingin Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat