Ruotsissa lääninhallituksiin saapui jauhemaisia kirjeitä – alustavien tietojen mukaan aine on vaaratonta

Kirjeissä ollut aine ei ole aiheuttanut oireita ihmisille.

Ruotsalaismedioiden mukaan poliisi ja pelastuslaitokset ovat saaneet tänään keskiviikkona useita hälytyksiä ympäri maan lääninhallituksiin, joihin on lähetetty valkoista jauhetta sisältäviä kirjeitä. 

Ensimmäinen hälytys epäilyttävästä kirjeestä tuli Västeråsin lääninhallituksesta aamulla kello 9, Aftonbladet kertoo. 

Seuraava hälytys tuli noin kello 10 Uppsalan lääninhallituksesta. Tämän jälkeen hälytyksiä saatiin ympäri maata, muun muassa Tukholmassa, Visbyssä ja Malmössa. Aftonbladet kertoo hälytyksiä tulleen ainakin 18.

SVT:n mukaan kaksi henkilöä vietiin sairaalaan Linköpingissä Östergötlandin lääninhallituksesta sekä yksi henkilö Blekingessä. SVT:n mukaan kyse oli varotoimenpiteestä.

Poliisin alustavien analyysien mukaan kirjeistä löytynyt aine on vaaratonta, mutta sisällön selvittämiseksi tehdään lisätutkimuksia.

Aftonbladetin mukaan yhden kirjeen lähettäjä on "Ruotsin eläinten omistajat", jotka syyttävät lääninhallitusta vallan väärinkäytöstä. Heidän mielestään lääninhallitus syyllistyy eläinten omistajiin kohdistuviin väärinkäytöksiin ja vaativat eläinsuojeluyksikön lakkauttamista. 

Poliisille on vielä epäselvää, millainen yhteys kirjeillä on toisiinsa.

Rakennuksia eristetty, henkilöstöä komennettu ulos

Muun muassa Karlskronassa ja Växjössä henkilöstöä on komennettu ulos rakennuksista, poliisi kertoo. Västeråsissa taas osa rakennuksesta on eristetty.

Kalmarissa puolestaan henkilökuntaa ei ole evakuoitu, mutta rakennuksessa sisällä olevat eivät pääse ulos, kertoi lääninhallituksen edustaja Christina Karlberg SVT:lle.

–  Meillä ei ole koskaan aikaisemmin tietääkseni tapahtunut mitään tällaista. Meillä on kuitenkin olemassa toimintaohjeet muun muassa siitä, keihin otamme yhteyttä, ja niiden mukaan olemme toimineet, Karlberg sanoi.

Ruotsin turvallisuuspoliisin (Säpo) edustajan Karin Lutzin mukaan Säpo on tietoinen pulverikirjeistä.

–  Asia kuuluu poliisille. Yleisellä tasolla voin sanoa, että me teemme läheistä yhteistyötä poliisiin kanssa. Siitä, miten tämä yhteistyö nyt toimii, minulla ei ole tarkempaa tietoa, kertoi Lutz.

Lue myös:

    Uusimmat