Ruotsissa taas kaksi räjähdystä, median mukaan kummatkin liittyvät rikollisjärjestöön

Toimittaja Kitta Kohonen kuvailee Tukholman turvallisuustilannetta 2:25
Katso myös: Tukholman turvallisuustilanne huolestuttaa.

Ruotsissa on jälleen tapahtunut räjähdyksiä, joilla maan median mukaan saattaa olla yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Varhain tiistaiaamuna räjähti Linköpingissä Etelä-Ruotsissa. Räjähdys kerrostalon lähellä oli niin voimakas, että rakennuksen seinä vaurioitui pahoin.

Yksi ihminen, 25-vuotias nainen, sai räjähdyksessä sairaalahoitoa vaativia vammoja, ja kerrostalon asukkaita jouduttiin evakuoimaan.

Ruotsin radion mukaan räjähdyksellä voi olla yhteys Foxtrot-rikollisjärjestön sisäisiin välienselvittelyihin.

Hässelbyssä Tukholman länsiosassa puolestaan kolme ihmistä sai vammoja kerrostalossa maanantai-iltana tapahtuneessa räjähdyksessä.

– Yksi loukkaantui hieman vakavammin kuin muut, mutta kenenkään vammat eivät ole hengenvaarallisia, kertoi poliisin tiedottaja Anna Westberg.

Toinen poliisin edustaja, Rebecca Landberg, kertoi uutistoimisto TT:lle, ettei ketään ole otettu kiinni tapauksen vuoksi, mutta kahta ihmistä on kuulusteltu.

Kolmisenkymmentä ihmistä evakuoitiin talosta räjähdyksen vuoksi, mutta valtaosa pääsi palaamaan koteihinsa jo tiistain vastaisen yön aikana.

Iltapäivälehti Expressenin mukaan tässäkin talossa asuu ihmisiä, joilla on yhteyksiä Foxtrot-rikollisverkostoon ja sen sisäisiin välienselvittelyihin.

Uppsalassa tilanne helpottunut hieman

Tukholman pohjoispuolella sijaitsevassa Uppsalassa jännittynyt tilanne on viime aikoina hieman helpottunut poliisityön ansiosta, kertoi poliisi tiedotustilaisuudessa. Uppsalasta pohjoiseen sijaitsevassa Gävleborgin läänissä ongelmat ovat sen sijaan lisääntyneet.

Juhannuksen jälkeen poliisi on käsitellyt Uppsalassa 15:tä tapausta, jotka voidaan yhdistää jengirikollisuuteen tai muuhun järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Vangittuina on noin 30 ihmistä, joista puolet on alle 18-vuotiaita. Vangittujen määrä on lisääntynyt, sillä edellisellä viikolla lukumäärä oli hieman päälle 20.

– Uppsalan läänissä ei ole viime viikolla tapahtunut kuolemaan johtanutta väkivaltaa, mutta vaara ei ole läheskään ohitse, sanoi poliisin edustaja Christer Birgersson.

Poliisi on muun muassa tehnyt useita mittavia takavarikoita, joissa on otettu talteen ainakin aseita, räjähteitä ja huumeita.

– Uppsalan läänissä tilanne on hieman helpottunut. Johto on onnistunut tavoitteissaan, eikä kukaan ole viime viikkoina haavoittunut tai kuollut. Valitettavasti kuvamme tilanteesta Gävleborgin läänissä ei ole sama, sanoi tiedustelupäällikkö Jale Poljarevius.

Poljareviusin mukaan poliisi odottaa innolla lokakuun alussa voimaan tulevaa uutta lakia, joka antaa syyttäjille ja poliisille mahdollisuuden salakuunnella ilman konkreettista rikosepäilyä.

– Tästä voi tulla tärkeä työkalu, kun yritämme estää tulevia tekoja, jotka vaatisivat ihmishenkiä, Poljarevius sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat