MTV seuraa Göteborgin tilannetta: Poliisi etsii yhä räjähdyksestä epäiltyä – Expressen: Tutkinnassa ajatus, että mies on Ruotsin rajojen ulkopuolella

Göteborgissa räjähti kerrostalossa tiistaina 28. syyskuuta. MTV Uutiset seuraa Göteborgin tapahtumia tässä jutussa.

Lauantai 2.10.

23.09: Ruotsissa poliisi etsii edelleen viisikymppistä miestä, jota epäillään Göteborgin tiistaisen räjähdyksen aiheuttamisesta.

Poliisin edustaja Christer Fuxborg kertoo uutistoimisto TT:n mukaan poliisin saaneen paljon vinkkejä, mutta lauantai-iltapäivään mennessä miestä ei oltu vielä onnistuttu saamaan kiinni.

Fuxborg arvelee, että miehen kannalta olisi toivottavaa mennä poliisiasemalle kertomaan oma näkemyksensä tapahtumista, jos hän on syytön.

– Näin olisimme päässeet eroon tästä jatkuvasta epävarmuudesta, hän lisää.

Ruotsalaislehti Expressenin tietojen mukaan poliisitutkinta perustuisi tällä hetkellä ajatukselle, että mies on Ruotsin rajojen ulkopuolella. Uutistoimisto TT:n mukaan poliisi ei kuitenkaan pidä luultavana, että mies olisi paennut ulkomaille.

– On selvää, että Tanskaan voisi uida. Mutta kaikki on nykyään niin kontrolloitua. Hänet on etsintäkuulutettu järjestelmissämme, joten jos hän yrittäisi nousta lennolle, tulisi tästä hälytys tietokoneillemme, Fuxborg arvioi TT:n mukaan.

Tutkintaa johtava syyttäjä Maria Thorell puolestaan kertoo Expressenille, että miestä etsitään ensisijaisesti Göteborgin alueelta.

– Se on pääasiallinen hypoteesimme. Sieltä me ensisijaisesti etsimme, Thorell kertoo Expressenille.

7.20: Göteborgissa räjähdyksessä vaurioituneen kerrostalon asukkaat joutuvat edelleen olemaan tilapäismajoituksessa. 

–  Koska meillä ei ole pääsyä kaikkialle kiinteistössä, emme ole pystyneet tekemään vielä arviota vahinkojen laajuudesta, kertoo Jessica Bengtsson kiinteistöstä vastaavasta yhtiöstä.

Rakennuksessa tehdään yhä poliisin teknistä tutkintaa, ja seitsemästä rappukäytävästä kolme on poliisin eristämiä.

Kiinteistöyhtiön mukaan 140 huoneistoa käsittävän talon vähemmän kärsineiden rappukäytävien asukkaat ovat päässeet asuntoihinsa hakemaan tavaroitaan, mutta kukaan ei voi tällä hetkellä asua talossa.

Kiinteistöyhtiöllä ei ole vielä arviota, milloin asukkaat voisivat palata koteihinsa.

–  Vesi- ja lämmitysjärjestelmät vaurioituivat räjähdyksessä ja tulipalossa. Olemme siksi sulkeneet koko kiinteistöstä veden ja lämmön, Bengtsson kertoo.

Bengtssonin mukaan kiinteistöstä on katkaistu myös sähkö, ja se pitää kytkeä uudelleen veden ja lämmityksen ohella sekä tarkastaa järjestelmien toiminta. Sen jälkeen asukkaat voivat alkaa palata takaisin koteihinsa.

Kiinteistön asukkaat ovat hakeutuneet tilapäismajoituksen hotelleihin sekä ystävien luokse.

Poliisi etsii edelleen viisikymppistä miestä, jota epäillään räjähdyksen aiheuttamisesta.

Perjantai 1.10.

17.58: Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan mies oli luvatta ilmoittanut osoitteekseen naapurissaan asuneen poliisin asunnon. Mies oli itse asiassa asunut pois muuttaneen omaisensa asunnossa ja yrittänyt tuloksetta saada sen vuokrasopimusta siirrettyä itselleen. Kiinteistöyhtiö oli ennen räjähdystä aloittanut toimet vuokrasopimuksen purkamiseksi.

SVT:n tietojen mukaan mies oli käräjöinyt useita viranomaisia vastaan ja valittanut, kun niiden tekemät päätökset olivat hänen toiveidensa vastaisia.

Räjähdys aiheutti kerrostalossa suurta tuhoa. Kuusitoista ihmistä loukkaantui, mutta kukaan loukkaantuneista ei enää perjantaina tarvinnut tehohoitoa. Räjähdyksen syytä poliisi ei ole halunnut vielä arvioida.

Poliisin mukaan tapauksessa ei tällä haavaa ole muita epäiltyjä kuin kyseinen mies, jota nyt etsitään koko maassa.

17.13: Ruotsin poliisi etsii edelleen viisikymppistä miestä, jota epäillään tiistain räjähdyksestä Göteborgin keskustassa. Poliisi vahvisti tänään, että miehellä on kytköksiä taloon, jossa räjähdys tapahtui.

Göteborgin alueradion mukaan naapurit ottivat talon omistavaan kiinteistöyhtiöön yhteyttä miehen oudosta käytöksestä jo kesällä. Naapurin mukaan talossa levisi outoja kemiallisia hajuja miehen asunnosta ja kellarivarastosta. Mies oli myös juoksennellut rappukäytävässä omituisina aikoina.

Torstai 30.9.

19.42: Ruotsin poliisi jatkaa tuhotyöstä epäillyn 55-vuotiaan miehen jahtaamista.

– Etsimme varmasti useammasta paikasta illan ja yön aikana, SVT kertoo poliisin tiedottajan Thomas Fuxborgin sanoneen.

Fuxborgin mukaan kotietsinnällä ja terveyskeskukseen tehdyllä uhkauksella ei ole yhteyttä toisiinsa.

Poliisi aikoo palata nyt aiemmin tulleiden vihjeiden pariin ja harkitsee kotietsintöjä muihin asuntoihin.

– Olen varsin vakuuttunut, että löydämme hänet ennemmin tai myöhemmin, Fuxborg toteaa.

19.35: Poliisi on tehnyt kotietsinnän räjähdyksestä epäillyn miehen ystävän asuntoon, kertoo Aftonbladet.

Lehden mukaan epäilty mies on kotietsinnän jälkeen yhä karkuteillä.

Poliisi epäilee 55-vuotiasta miestä tuhotyöstä.

18.59: Poliisi on vahvistanut, että sillä on useita partioita Göteborgin Annedalin kaupunginosassa. Silminnäkijähavaintojen perusteella paikalla on myös poliisihelikopteri, Aftonbladet kirjoittaa.

Lähettyvillä asuva henkilö kertoo Aftonbladetille, että poliisi on eristänyt suuren alueen.

18.53: Poliisi tekee piakkoin kotietsinnän Göteborgin räjähdykseen liittyen, SVT kertoo. Kotietsintä tehdään Göteborgin Annedalin kaupunginosassa.

Poliisi ei usko talosta löytyvän räjähteitä.

– Emme epäile sitä, mutta pidämme asian mielessä, poliisin tiedottaja Christer Fuxborg sanoo SVT:n mukaan.

18.46: Poliisi etsii 55 -vuotiasta miestä epäiltynä kerrostalossa Göteborgissa tiistaina tapahtuneesta räjähdyksestä. Miehestä on annettu pidätysmääräys.

Aftonbladetin tietojen mukaan Annedalissa Göteteborgin kaupunginosassa on käynnissä epäiltyyn liittyvä poliisioperaatio.

Lehden tietojen mukaan mies olisi myös uhannut tekevänsä toisen pommi-iskun. Expressenin mukaan uhkaus olisi kohdistunut terveyskeskukseen. Poliisi kertoo, että terveyskeskus on evakuoitu.

Lue myös:

    Uusimmat