MTV Uutiset seuraa: Göteborgin räjähdystä epäillään tahalliseksi – 140 joutuu viettämään yönsä muualla

1:52
Göteborgin räjähdys voi liittyä konfliktiin – pääministeri Löfven esitti myötätuntonsa uhreille ja omaisille.

Ruotsissa Göteborgin keskustassa on tapahtunut räjähdys kerrostalossa varhain viiden aikaan aamulla.

Noin 20 ihmistä on viety sairaalaan räjähdyksen ja sitä seuranneen tulipalon vuoksi. Neljä henkilöä loukkaantui vakavasti.  Poliisi epäilee räjähdyksen olleen tahallisesti aiheutettu.

23.18: Päätämme seurannan tällä erää.  

22.12: Jopa 140 kerrostalossa asunutta joutuu viettämään ensi yön muualla, kertoo SVT. 

Heille on tarjottu hotellimajoitusta, jos muuta paikkaa ei löydy. 

Useissa asunnoissa voi mennä kuukausia ennen kuin niissä voi jälleen asua. 

22.07: Poliisi sanoi tänään tiedotustilanteessa, ettei usko räjähdyksen tapahtuneen luonnollisesti.

Loukkaantuneita räjähdyksessä ja sen sytyttämissä tulipaloissa on parikymmentä. Vakavasti loukkaantui neljä ihmistä, joista kolme on iäkkäämpiä rouvia ja yksi keski-ikäinen mies. Nuorin lievästi loukkaantunut oli 10-vuotias.

18.54: Ruotsin poliisi epäilee, että Göteborgin aamuöisen räjähdyksen asettajia on ollut yksi tai useampi vielä tuntematon tekijä, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Myös Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg sanoi tiedotustilaisuudessa olevan selvää, ettei rikoksen mahdollisuutta voi sulkea pois.

Samassa tiedotustilaisuudessa pääministeri Stefan Löfven sanoi, että Göteborgin räjähdys koskettaa raskaasti talon asukkaita, mutta että se koskettaa myös Göteborgia ja koko Ruotsia.

Sahlgrenskan yliopistollisesta sairaalasta kerrottiin, että sinne oli tuotu 16 loukkaantunutta, joista neljän vammat ovat vakavia.

16.33: SVT:n saamien tietojen mukaan poliisi epäilee räjähdyksen lähteneen talon ulkopuolelta.

16.14: Aftonbladet kysyy pääministeriltä, näyttääkö tilanne toivottomalta Ruotsin viimeisimpien väkivaltarikosten valossa.

– Turvallisuus on niin olennainen osa ihmisen elämää. Siksi emme voi tuntea oloaan toivottomaksi, vaan vahvistaa itseämme jatkaa työtämme. Voimme katsoa Malmöön, joka on hyvä esimerkki, Löfven sanoo.

16.08: Onnettomuuden mahdollisuus pidetään niin kauan olemassa, kunnes poliisi todistaa toisin teknisessä tutkinnassa.

Expressen tuo esille lehdistötilaisuudessa Ruotsissa esiintyneet pommi-iskut ja väkivaltateot.

Löfven kertoo poliisin taistelleen Ruotsin järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

– Meillä on tällä hetkellä 1000 pidätettyä enemmän kuin vuosi sitten. Se voi aiheuttaa huolta rikollisten keskuudessa. Emme saa koskaan hyväksyä tätä. Se poistetaan, ja siksi jatkamme oikeudellisen ketjun vahvistamista.

15.52: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja sisäministeri Mikael Damberg vastaavat tiedotustilaisuudessa Göteborgin räjähdyksestä.

Löfven pitää lehdistötilaisuudessa Göteborgin räjähdystä vakavana.

Hän antaa myötätuntonsa räjähdyksen uhreille ja omaisille. Pelastustyöntekijöitä ja poliisia hän kiittää ponnisteluista pelastustoimissa ja selvitystyössä.

Damberg ei keskity vielä räjähdyksen syyn selvittämiseen. Pääpaino on ihmishenkien pelastamisessa. Epätodennäköistä on, että räjähdys tapahtui luonnollisista syistä. Räjähdys saattoi kohdistua talon asukasta tai asukkaita kohtaan.

Damberg sanoo Göteborgin poliisin kokeneen kovan iskun. Ensin alueella tapahtui poliisin murha ja nyt tapahtui räjähdys rakennuksessa, jossa asui poliisi.

14.52: Aftonbladet tiedottaa pelastuslaitoksen löytäneen jäljellä olevat palot, joita on ryhdytty sammuttamaan.

– Tilanne alkaa näyttämään paremmalta, Göteborgin pelastuslaitoksen operatiivinen johtaja Jon Pile sanoo.

Pelastuslaitoksen mukaan kyse on enemmän vahinkojen tarkistamisesta tässä vaiheeessa.

14.20: Poliisin tiedottaja Thomas Fuxborg kertoo tulipalon olevan vielä hallitsematon. Paloja on vielä useassa eri paikassa rakennusta. Poliisin tietojen mukaan syttymissyyksi epäillään jonkinlaista räjähdettä, sillä havaintojen mukaan ensin kuului räjähdys ja sitten syttyi tulipalo.

Aftonbladetin ja poliisin tietojen mukaan talossa asui poliisipäällikkö ja jengejä vastaan useasti todistanut henkilö. Poliisille ei ole tullut tietoon minkäänlaisia uhkia talossa asuville. Vielä on epävarmaa, onko mahdollinen hyökkäyskohdistunut yhteen vai useampaan henkilöön.

13.25: Expressenin saamien tietojen mukaan tulessa oleva rakennus on saatu kokonaan evakuoitua savusukeltajien avulla. Pommisuoja on asetettu rakennukseen, mikäli sisällä on vielä räjähteitä.

12.07: Pelastuslaitoksen viranomaiset kertovat palokasun leviävän nopeasti. Talossa saattaa olla vielä useita tulipaloja. Pelastuslaitos pysyy paikalla vielä useita tunteja. Sammutustöiden jälkeen käynnistyy laajamittainen tutkinta syttymissyystä.

Yleinen teoria on, että jotain räjähtävää on asetettu taloon. Pommiryhmä on kutsuttu paikalle.

11.38: Ruotsin poliisi pitää parhaillaan tiedotustilaisuutta räjähdyksestä.

– Uskomme, että jotain räjähti, jolla ei ole luonnollisia syitä, poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa.

11.32: Pelastustyöt alueella ovat vielä kesken. Talossa olleita on evakuoitu läheiseen kirkkoon.

11.23: Aftonbladetin tietojen mukaan poliisi tutkii Göteborgin kerrostaloräjähdyksen olleen tahallinen teko. Göteborgs-Posten raportoi räjähdyspanoksesta, joka on saatettu asettaa portaikkoon.

– Uskomme, että se oli yksittäinen räjähdyspanos, joka sijoitettiin porttiin ja jossa paineaalto levisi samanaikaisesti useisiin portaikkoihin, kertoo tapauksen parissa työskentelevä poliisi, sanoo poliisi sanomalehdelle.

11.01: Lievästi loukkaantuneiden kerrotaan olevan ikähaarukaltaan 10–80 vuoden välissä.

10.47: STT:n tietojen mukaan aamuyhdeksän tienoilla paikallista aikaa pelastuslaitokselta kerrottiin TT:lle, että palo ei edelleenkään ole hallinnassa, mutta sen leviämisestä ei ole enää vaaraa eikä lähiympäristössä ole esimerkiksi kaasuputkia.

Poliisista on sanottu TT:lle, että tekninen tutkinta aloitetaan heti kun pelastustyöt on saatu päätökseen ja rakennukseen meneminen on turvallista. Poliisi ryhtyy selvittämään, onko räjähdyksen taustalla mahdollisesti rikos.

10.41: Vakavasti loukkaantuneita kerrotaan olevan nyt olevan neljä. Kymmeniä on loukkaantunut lievästi. Sairaalahoitoon on kuljetettu tällä hetkellä 16 potilasta.

10.26: Ruotsin uutismediat raportoivat kolmen 60–80 -vuotiaan naisten saneen vakavia vammoja. Silminnäkijöiden mukaan valtava paineaalto ja savu seurasi räjähdyksestä.

Osa ihmisistä on loukkaantunut vakavasti.

Räjähdys ja sen jälkeinen tulipalo tapahtuivat Annedalin alueella paikallista aikaa aamuviideltä. Kolme rappukäytävää, asuntoja ja autotalli täyttyivät savusta.

Talossa olleita on evakuoitu muun muassa lähistöllä sijaitsevaan kirkkoon, jotta heidän ei tarvitse värjötellä ulkona.

Räjähdyksen syy ja sijainti eivät vielä ole tiedossa. Sekä poliisi että pelastuspalvelu ovat läsnä, ja paikan päällä olevan uutistoimisto TT:n toimittajan mukaan rakennuksesta nousi aamulla edelleen savua. 

Apuna tikasautoja ja yhteen solmittuja lakanoita

Poliisi on aamun aikana kerännyt silminnäkijöiden kertomuksia tapahtuneesta. Eräs talon asukas sanoo TT:lle nähneensä, että useat ihmiset pelastautuivat talosta laskeutumalla ulkokautta yhteen solmittuja lakanoita pitkin.

Palokunta on poiminut asukkaita parvekkeilta tikasautoilla.

– Heräsin paukahdukseen ja sitten tuli haju. Kävelin ympäri asuntoa katsoen, oliko mitään syttynyt tuleen. Sitten tytär heräsi ja kuulimme huutoa pihalta, yksi asukas kertoo TT:lle.

Toinen asukas kertoo ottaneensa kolmevuotiaan lapsensa syliin ja kuusivuotiasta lastaan kädestä.

– Vedin syvään henkeä ja kävelin läpi pimeän ja savun täyttämän rappukäytävän.

Pelastuslaitokselta ei osattu varhain aamulla kertoa, kuinka monta ihmistä räjähdyspaikalla on ollut ja kuinka moni on evakuoitava.

Pelastuslaitoksen edustaja arvioi, että kyse voi olla 100–200 ihmisestä eli kaikista talon asukkaista.

Talon luokse on tullut myös omaisia, jotka etsivät läheisiään.

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja