MTV Tukholmassa: Poliisilta poikkeuksellinen julistus väkivalta-aallon kourista – Aftonbladet: Tänään uusi ampumatapaus

4:03
MTV Ruotsissa: Rikostoimituksen päällikkö raportoi Tukholman väkivalta-aallosta – poliisi julistanut tilanteen olevan poikkeuksellinen

Tukholman poliisi kertoi perjantaina, että kaupungissa on poikkeuksellinen tilanne, kertoo SVT. MTV Uutiset seuraa viikonloppuna tilanteen käänteitä tässä artikkelissa.

Poikkeuksellisen tilanteen taustalla on väkivallan kierre Tukholmassa, joka on perujaan useammasta yhtäaikaisesta konfliktista. Tukholmassa on nähty räjähdyksiä ja ammuskeluja.

STT kertoo, että Ruotsissa Tukholman alueella on tapahtunut kuukauden sisällä jo yli 20 väkivallantekoa, ja poliisi tutkii parhaillaan, kytkeytyvätkö tapaukset toisiinsa.

Tämä seuranta on päättynyt, tuoreimmat uutiset Tukholman tilanteesta löydät MTV Uutisten etusivulta.

22.24: MTV Uutiset vieraili Tukholman väkivalta-aallon viimeisimmän uhrin kuolinpaikalla Solnan kaupunginosassa. MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö käy paikalla läpi niin sen, mitä kyseisestä verityöstä tiedetään kuin sen, miltä verinen väkivallan kierre länsinaapurimme pääkaupungissa näyttää tällä hetkellä.

19.26: MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén kommentoi Ruotsin poikkeuksellista tilannetta Seitsemän uutisten suorassa lähetyksessä Tukholmasta.

Palmen kertoo, että poliisi ei hänen tietääkseen ole koskaan ennen julistanut kaupungin olevan poikkeuksellisessa tilanteessa.

– Tähän liittyy tiettyjä erityispiirteitä, nyt nämä ammuskelut ja räjähdykset ovat laajenneet ongelmalähiöistä muualle Tukholmaan, Palmén kertoo.

Hän kertoo, että poliisin mukaan on silmillepantavaa, kuinka paljon näihin juttuihin liittyy nuoria niin tekijöinä kuin uhreina. Yli 50 prosenttia epäilliystä on alaikäisiä. 

Ongelman mittakaavasta kertoo, että Tukholman poliisilla on tutkinnassa 390 murhan yritystä, mikä on valtava määrä. Tukholmaan onkin tuotu vajaat 200 poliisia lisää tutkimaan näitä tapauksia ja katkaisemaan väkivallan kierre. 

19.04: Tukholmassa järjestettiin tänään lukuisia mielenilmauksia Turkkiin ja Natoon liittyen. Yhdessä niistä poltettiin näyttävästi Koraani. Mielenilmaukset sujuivat poliisin mukaan kuitenkin rauhallisesti tilanteesta huolimatta.

17.26: Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan miestä ammuttiin Etelä-Tukholmassa Enskeden alueella. Lehden mukaan mies onnistui kuitenkin pakenemaan ampumavälikohtausta. Lehden mukaan tapaus sattui kello kolmen jälkeen iltapäivällä. Poliisi on sen mukaan ottanut kiinni toisessa osassa kaupunkia kolme henkilöä autosta, josta löytyi myös automaattiase. On epäselvää, liittyvätkö henkilöt kyseiseen ampumiseen. Paikalla on nähty paljon poliiseja ja koirapartio.

14.45: Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson on tuominnut edeltävän vuorokauden väkivaltaisuudet. Kristerssonin mukaan jengirikollisuus on kärjistymässä niin, että ihmisten turvallisuus ja vapaus vaarantuvat.

Tukholman väkivaltaisuuksien uskotaan pohjautuvan kolmeen erilliseen konfliktiiin. Pääsyynä levottomuuksiin on huumekauppa.

13.00: Perjantaina tapahtui myös muita väkivallantekoja, joihin lukeutuu uutistoimisto TT:n mukaan muun muassa ampuminen Botkyrkan Tumbassa, jossa tulitettiin paikallista taloa. Kukaan ei vahingoittunut tapauksessa, jota tutkitaan murhan yrityksenä.

Tukholman laitamilla sijaitsevassa Skarpnäckissä puolestaan tapahtui perjantai-iltana räjähdys usean asunnon asuintalossa. Erillisessä tapauksessa niin ikään Tukholman eteläosassa sijaitsevassa Fruängenissä taas ammuttiin asunnon ovea.

Tukholman keskusta-alueella tapahtui eilen myös liikenneonnettomuus, ja kolmea kolariautossa matkanneista epäillään vakavista aserikoksista. Poliisi ei kuitenkaan TT:n mukaan kerro, liittyykö tämä mahdollisesti muihin tapauksiin.

17:12
Rikospaikka 20.11.2022: Katujengielämän Ruotsissa nähnyt Mertsi Tamminen tunnistaa yhtäläisyyksiä Suomeen.

12.49: Poliisi kertoi eristäneensä laajan alueen Tukholman Södermalmilla Årstavikenissa, josta yksi henkilö löysi tuntemattoman paketin. Aftonbladetin tietojen mukaan paketissa epäillään olevan käsikranaatti.

11.00:Tuorein veriteko tapahtui perjantai-iltana, kun mies sai surmansa ampumisessa Solnassa. Tapausta tutkitaan murhana.

Poliisi vahvistaa resurssejaan vastatakseen väkivaltaan Tukholman alueella viimeisen neljän viikon aikana.

Poliisijohtaja Hanna Paradisin mukaan tilanne on monimutkainen.

– Yleisesti ottaen voisi sanoa, että meillä on hyvin paljon konflikteja usean eri rikollisverkoston välillä, joista osa on erityisen näkyviä juuri nyt. Näemme, että verkostojen sisällä on tapahtunut muutoksia. Aiemmin jotkut olivat paikallisesti ankkuroituneita, tämä on muuttunut. Verkostot toimivat nykyään alueellisesti, aluerajojen yli, kansallisesti sekä kansainvälisesti.

Kaikkiaan 23 ihmistä on otettu kiinni ja kahdeksan on vangittu. Lisäksi poliisi on takavarikoinut kahdeksan käsiasetta, kolme automaattikivääriä, 16 sytytintä yksi käsikranaatti ja 1,8 kiloa dynamiittia.

Paradisin mukaan voimasuhteiden muutos voi liittyä poliisin viimeaikaisiin kiinniottoihin. Poliisin intensiivinen työ rikollisuuden kitkemiseksi on johtanut monien verkostojen johtohenkilöiden pidätyksiin.

Puolet epäillyistä on nyt alle 18-vuotiaita. Sekä uhrit että tekijät ovat nuorentuneet.

– Huolestuttava suuntaus on, että monet rikoksiin syyllistyvät nuoret pakotetaan tai uhkaillaan tekemään rikoksia. Jos he eivät suostu, he ovat vaarassa menettää oman henkensä.

Korjattu poikkeustila-termi poikkeukselliseksi tilanteeksi kello 13.01. Jutun lähteenä myös STT.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja