Mainos

Ruotsissa on sovittu ensi vuoden budjetista

Ruotsin sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus sopi tänään ensi vuoden budjetin suuntaviivoista hallitusta tukevien vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen kanssa. Kovissa neuvotteluissa päätettiin myös valtiollisen teleyhtiön Telian yksityistämisen aloittamisesta jo tänä vuonna.

Ruotsi pitää itseään edelläkävijänä tietoliikenteen alalla ja aikoo rakentaa laajakaistaverkon koko maahan, myös harvaan asuttuun maan pohjoisosaan. Tuon verkon rakentamisen rahoittamisesta sosiaalidemokraatit ja tukipuolueet olivat eri mieltä. Tukipuolueet olisivat mielellään käyttäneet Telian myynnistä saatavat varat laajakaistayhteyksien rakentamiseen.

Teliasta arvioidaan saatavan tänä vuonna 60-85 miljardia kruunua eli 42-60 miljardia markkaa. Sosiaalidemokraatit eivät kuitenkaan suostuneet siihen. Valtiovarainministeri Bosse Ringholm haluaa käyttää Telia-rahat suuren valtionvelan pienentämiseen. Verkon rakentaminen maksaa kahdeksan miljardia kruunua eli 5,6 miljardia markkaa. Tarkoituksena on, että tietoliikenneyhteyksien rakentamisella Ruotsi lujittaa asemiaan tällä alueella. Sen on myös määrä luoda uusia työpaikkoja harvaan asutuille seuduille.

Ringholm ei halua luonnehtia budjettia säästöbudjetiksi. Myös Ruotsin pääministeri Göran Persson sanoi

Göran Persson

Ruotsin taloudellisen tilan sallivan myös varojen antamista eri hankkeisiin, ei vain säästämistä. Teliasta myytäneen tänä vuonna kolmannes. Telian yksityistämisanti on herättänyt ruotsalaisissa jo suurta kiinnostusta. Ensi vuoden budjetissa on kuitenkin vielä monia yksityiskohtia sopimatta. Niistä neuvotellaan lähiviikkoina. Telian yksityistäminen ja tietoliikenneosa menivät siis kuten hallitus oli toivonut. Elinkeinoministeri Björn Rosengren selvittää Telian myyntiä tarkemmin keskiviikkona. Viime vuonna neuvoteltiin Telian ja Norjan valtiollisen teleyhtiön sulauttamisesta, mutta hanke ei toteutunut.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.