Mainos

Ruotsissa ja Norjassa terroripidätyksiä

Ruotsin ja Norjan turvallisuuspoliisit ovat pidättäneet yhteisoperaatiossaan yhteensä kuusi terroriepäiltyä. Pidätyksiä tehtiin Tukholmassa ja Oslossa.

Tukholman seudulla pidätettyjä kolmea miestä epäillään terrori-iskujen valmistelusta ja ääriryhmien rahoittamisesta. Myös Norjan poliisin kuulustelemaa toista kolmikkoa epäillään terroristien rahoittamisesta ulkomailla.

Ruotsin turvallisuuspoliisi on ollut melko vaitonainen pidätyksistä.

- Poliisi ei kuitenkaan epäile, että pidätetyt olisivat suunnitelleet terrori-iskuja Ruotsissa. Muuta meillä ei oikeastaan ole kerrottavana kuin, että pidätetyt kolme miestä ovat Ruotsin kansalaisia, ja heitä epäillään terrori-iskujen valmistelusta ja terrorismin rahoittamisesta, Ruotsin turvallisuuspoliisin päätiedottaja Jakob Larsson kertoo.

Ei yhteyksiä pilapiirroksiin

Larsson ei halua kommentoida mahdollisia yhteyksiä Suomeen. Hän kertoo myös, että pidätyksillä ei ole mitään tekemistä taiteilija Lars Vilksin tai tanskalaisten Muhammad-piirtäjien kanssa.

Pidätettyjä kuulustellut syyttäjä Ronnie Jacobsson vahvisti kuitenkin uutistoimisto TT:lle, että yksi pidätetyistä on sama 42-vuotias mies, jonka hallusta Ruotsin poliisi löysi Lars Vilksin asuinkorttelia kuvaavan kartan viikko sitten.

Silti myös Jacobsson kielsi pidätyksellä olevan mitään tekemistä Vilksin kanssa. Sen sijaan hän vahvisti, että pidätetyillä on somalitausta.

- Poliisi on pitänyt pidätettyjä miehiä silmällä pidemmän aikaa. Epäilemme heitä terrori-iskun valmistelusta Somaliassa, Jacobsson kertoi.

Syyttäjän odotettiin esittävän miesten vangitsemista illan aikana. Tuomioistuin päättää aikaisintaan huomenna pidätettyjen vangitsemisesta tai vapauttamisesta.

Myös Suomi seuraa rahalähetyksiä

Suojelupoliisista kerrotaan, että heillä ei ole kytköstä Ruotsin ja Norjan turvallisuuspoliisien yhteisoperaatioon. Supo on luonnollisesti tietoinen tehdyistä pidätyksistä.

-Tämän hetken tietojen mukaan näillä ei ole suoraa yhteyttä Suomeen, osastopäällikkö Lasse Anttila suojelupoliisin terrorismin torjunnan yksiköstä Helsingistä sanoo.

Myös Suomesta kulkee rahalähetyksiä ulkomaille. Suojelupoliisi seuraa yhdessä muiden viranomaisten kanssa, onko lähetyksissä mahdollisesti kyse samantyyppisestä toiminnasta kuin Ruotsin ja Norjan tapauksessa on kysymys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.