Mainos

Ruotsissa harvinaista sukupuolitautia

Länsimaissa harvinainen tauti tunnetaan myös nimellä neekerisankkeri.

Länsimaissa nykyään harvinaista sukupuolitautia, lymfogranuloma venerumia (LGV), on tavattu Ruotsista, kertoo Dagens Nyheter -sanomalehti.

Terveysviranomaisten tiedossa on kolme ärhäkän klamydiabakteerin aiheuttamaa tautitapausta.

- LGV on (klamydiaa) aggressiivisempi infektio, jota täytyy hoitaa kaksi kertaa suuremmilla antibioottiannoksilla kaksi kertaa kauemmin, miesten sukupuolitauteja hoitavan tukholmalaisklinikan ylilääkäri Sven Grüzmeier kertoo.

Tauti on ollut näihin päiviin asti harvinainen länsimaissa. Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan eräillä trooppisilla alueilla se on verrattain tavallinen.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa tauti on levinnyt lähinnä homoseksuaalien miesten keskuudessa, lehti kertoo. Hollannissa tiedetään kaikkiaan 154 tapausta ja Britanniassa noin 30.

Suomessa ei merkkejä taudista

Taudin leviämisestä Suomeen ei ole toistaiseksi ollut minkäänlaisia merkkejä, tartuntatautilääkäri Hanne Karakorpi Kansanterveyslaitokselta kertoo.

- Kymmenen viime vuoden aikana ei ole yhtään tapausta rekisteröity.

Karakorpi huomauttaa, että lymfogranuloma on vanha tauti. 50 vuotta sitten se ollut suhteellisen tavallinen sukupuolitauti.

Tauti tunnetaan myös nimellä neekerisankkeri. Taudin oireita ovat muun muassa haavaumat limakalvoilla ja nivusten imusolmukkeiden suurentumat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.