Ruotsissa hallituskriisi: Kurdikansanedustajan ääni voi jopa kaataa hallituksen ja johtaa Nato-prosessin hidastumiseen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija pohtii, miksi Turkki vaatii ruotsalaisministerin eroa 4:50
Ulkopoliittisen instituutin tutkija pohtii, miksi Turkki vaatii ruotsalaisministerin eroa.

Ruotsin valtiopäivillä äänestetään huomenna tiistaina vihatun ministerin kohtalosta. Samalla saattaa kaatua koko hallitus, kirjoittaa uutispäällikkö Pertti Nyberg uutisanalyysissään.

Vaa'ankielen asemaan äänestyksessä on noussut yllättäen puolueisiin sitoutumaton, kurditaustainen kansanedustaja Amineh Kakabaveh, joka on äänekäs Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin arvostelija. 

Erdogan on sanonut, että terroristeilla on liikaa valtaa Ruotsin politiikassa. Terroristeilla hän tarkoittaa kurdeja. Niin tai näin, nyt ainakin Kakabaveilla on todella paljon valtaa. Voihan hän halutessaan hidastaa Ruotsin Nato-prosessia äänestämällä ministerin luottamusta vastaan.

Oikeisto puhuu rikollisuudesta vaalien alla

Varsinainen epäluottamusäänestys koskee oikeusministeri Morgan Johanssonia, joka oikeisto-opposition mukaan ei ole tehnyt käytännössä mitään rikollisuuden nujertamiseksi. 

Sosiaalidemokraatti Johansson on ollut ministerinä nyt kahdeksan vuotta ja monet ihmettelevät, miten Johansson pätemättömyys on ilmennyt vasta nyt.

Syynä ovat parlamenttivaalit, jotka pidetään vajaan kolmen kuukauden kuluttua. Oikeisto-oppositio haluaa nostaa rikollisuuden vaaliteemaksi ja ministerin erottaminen toisi mukavasti mainosta oppositiolle.

Epäluottamuslause on lähtöisin muukalaiskammoiselta Ruotsidemokraatit-puolueelta ja muut oikeistopuolueet ovat siihen yhtyneet.

Pääsiäismellakat pelästyttivät

Rikollisuus onkin puhuttanut ruotsalaisia. Malmön Rosengårdin kaupunkinosan jatkuvat väkivaltaisuudet saivat jatkoa, kun viime pääsiäisenä erityisesti maahanmuuttajataustaiset nuoret polttivat autoja ja vastustivat väkivaltaisesti poliiseja monilla paikkakunnilla.  

Vähemmistöhallituksen vetäjä, sosiaalidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson, ilmoitti epäluottamusäänestysesityksen jälkeen, että äänestyksessä ei ole kyse yhdestä ministeristä vaan koko hallituksesta. Jos ministeri saa epäluottamuslauseen, koko hallitus eroaa, Andersson ilmoitti. 

Samalla Andersson varoitti, että oikeisto-oppositio leikkii tulella. Pääministerin mukaan kesken Nato-prosessin ei ole mitään järkevä lähteä erottamaan ministeriä, joka vastaa Ruotsin huoltovarmuudesta ja valvoo maan turvallisuuspalvelua. Koko Nato-prosessi voisi pääministerin mukaan vaarantua. 

Kurdikansanedustajalla ratkaiseva ääni

Oikeisto-oppositiolta puuttuu vain yksi ääni, jotta se saisi ministerin ja samalla siis ilmeisesti hallituksenkin kaatumaan. Ratkaisevaan asemaan on noussut puolueisiin sitoutumaton kurdiedustaja Amineh Kakabaveh. 

Kakabaveh sanoo, ettei hänellä ole mitään ministeriä vastaan, mutta Turkkia vastaan hänellä näyttää olevan paljonkin. Kakabaveh onkin käyttänyt kaikilta uutisohjelmilta saamansa tv-ajan Turkin arvosteluun ja ihmisoikeuksien korostamiseen samalla kun toimittajat ovat yrittäneet kysyä, miten hän aikoo äänestää. 

Kakabaveh teki aikoinaan sopimuksen sosiaalidemokraattien tukemisesta sillä ehdolla, että Ruotsin hallitus pitää tiukkaa linjaa Turkkia kohtaan. Eilen sunnuntaina hän sanoi, että sopimusta on nyt rikottu ja että hallitus aikoisi pehmoilla Turkin kanssa. Kakabaveh sanoikin vihdoin sunnuntaina, että on valmis kaatamaan ministerin.

Sunnuntai-iltana Ruotsin TV4 näytti kahden tunnin vaalikeskustelun ja siinä pääministeri Margareta Andersson alkoi jo pakitella aiempia puheitaan. Hän pohdiskeli, että voisi sittenkin jatkaa pääministerinä vaikka oikeusministeri joutuisikin eroamaan. 

Kurdiedustajan uhkailut olivat siis saaneet pääministerin pään kääntymään. Joskus yhdellä kansanedustajalla voi olla paljon valtaa. 

Lue myös:

    Uusimmat