Ruotsinlaivalla taas uusia vatsatautitapauksia – jo tuhat perunut tai siirtänyt matkaansa

Noroepidemia jyllää yhä laivalla 1:22

Aamulla Helsinkiin suursiivoukseen mereltä palanneelta ruotsinlaiva Silja Symphonylta on löytynyt kuusi uutta vatsatautitapausta. Silja Serenadellakin ilmoitettiin kolmesta vatsatautitapauksesta eilen illalla heti lähdön jälkeen.  

Symphony tehosiivotaan perusteellisesti tänään ja Serenade saa perjantaina saman käsittelyn. Laivat liikennöivät normaalisti, sillä ne siivotaan päivällä, jolloin laivat olisivat muutenkin laiturissa. Yhtiö on myös palkannut 20 uutta siivoojaa tekemään jatkuvaa siivousta matkojen aikana.   

– Riskikohteissa kuten vessoissa on nimetyt siivoajat, jotka siivoavat vessaa koko ajan. Myös pintoja siivotaan päivin öin, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.  

THL:n erikoistutkija Satu Murtopuron mukaan Serenaden vatsatautitapaukset ovat luultavasti saaneet alkunsa maista, sillä ne tulivat heti lähdön jälkeen. Noroviruksen itämisaika on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 12-48 tuntia. 

– Laivoilta saadut tapaukset ilmenevät yleensä loppumatkasta tai matkan jälkeen kuten Symphonyn tapauksessa on ollut, Nöjd kertoo.  

Norovirusta ei ole löytynyt laivan vedestä  

Pallomeren pallot, leikkipaikkojen legot ja kaikki muukin, mitä voi desinfioida, on Nöjdin mukaan desinfioitu. Leikkipaikkojen pehmolelut, kirjat ja palapelit sekä risteilyesitteet ja ruokalistat on Nöjdin mukaan tuhottu.  

–Kaikki mitä ei voi desinfioida tai pestä kunnolla, on käytännössä poltettu, Nöjd kertoo.  

Toistaiseksi norovirusta on löytynyt Silja Symphonyn pinnoilta, kuten kaiteista ja ovenkahvoista. Ravintoloiden pintanäytteistä virusta ei ole löytynyt ja vesiputkiston alustavat näytteet ovat Murtopuron mukaan puhtaita. Ruokanäytteiden tuloksia ei vielä ole saatu.  

– THL on löytänyt virusta toistaiseksi vain pinnoilta ja potilasnäytteistä, Murtopuro sanoo.  

Noin tuhat siirtänyt risteilyään

Satu Murtopuron mukaan virus voi elää oksennuksen tahraamalla alueella jopa 12-14 vuorokautta.  

– Hyvin pieni määrä riittää tartuntaan, jonka saa yleensä, kun koskettaa huomaamattaan kädellään esimerkiksi suuta tai nenää, Murtopuro kertoo.  

Hän painottaakin käsien saippuapesun merkitystä, sillä sitkeään norovirukseen ei hänen mukaansa tehoa tavallinen käsidesi.  

Murtopuron mukaan norovirusta on liikkeellä aina, eikä mitään erityistä epidemiaa ole tällä hetkellä ainakaan THL:n tietojen mukaan menossa.  

Puolentoista viikon aikana Silja Symphonylla matkustaneista ainakin 250 on saanut noroviruksen oireita. THL tekee vielä kyselytutkimusta sairastumisesta osalle Symphonylla olleista matkustajista.  

Noin tuhat ihmistä on muuttanut tai siirtänyt matkaansa.  

Lue myös:

    Uusimmat