Mainos

MTV Silja Symphonylla: Noro-epidemia ei ole ohi – Helsingistä nousi kyytiin siivousiskuryhmä

1:17

Silja Symphonyn vatsatautiepidemia ei ole laantunut vieläkään. Viime yönä sairastui noin 10 risteilijää. MTV Uutisten haastattelemat matkustajat kertoivat aamulla laivaterminaalissa, ettei epidemia kuitenkaan latistanut matkan tunnelmaa.

0:48

Silja Symphonyltä purkautui aamulla Helsingin Olympiaterminaaliin rennon ja levänneen näköistä väkeä. Tunnelmasta ei olisi voinut päätellä sitä, että laiva on ollut jo lähes viikon uutisten keskiössä poikkeuksellisen ärhäkän vatsatautiepidemian takia.

Epätavallisesta tilanteesta viestitti lähinnä se, että laivan paluuta oli aulassa odottamassa tavallista runsaslukuisempi siivoojien joukko. He jalkautuivat tehokkaasti hytteihin ja yleisiin tiloihin heti laivan kiinnityttyä laituriin.

”Nyt jos koskaan kannattaa lähteä”

Risteilyvieraista mikkeliläinen Mari Kautonen ja pieksämäkeläinen Maija Kaukorinne kertovat oman matkan menneen  oikein hyvin. Lähinnä matkalla uuvutti helle.

Matkaa naiset eivät olleet halunneet perua vatsataudista huolimatta.

– Itse ajattelin sillä tavalla, että kun tuommoinen tauti on laivalla ollut, paikat on siivottu ja kaikki on käyty läpi varmasti erityisen hyvin. Että nyt jos koskaan kannattaa lähteä. Ja laivalla kyllä näyttikin siltä, että siellä on siivottu tosi tarkkaan, Kautonen toteaa.

– Käsiä kyllä itse pesimme ihan joka mutkassa, Kaukorinne naurahtaa.

Savonlinnasta matkaan lähtenyt Mikko Helenius kertoo, että myös hänen perheensä matka oli mennyt mukavasti.

– Emme peruneet matkaa, kun olimme jo ajaneet Helsinkiin Savonlinnasta. Tauti vähän jännitti, mutta onneksi ei tarttunut meihin. Käsiä pesimme ja desinfioimme kyllä koko ajan.

Lastensa ja miehensä Mikkelistä laivalle tullut Mira Nordman toteaa, että mahatauti voi iskeä missä tahansa.

– Toki tälle matkalle lähtö vähän mietitytti, mutta ollaan sen verran pitkän matkan päästä, että ei ruvettu matkaa perumaan. Ja tokihan vastataudin voi saada muualtakin.

Uusia tautitapauksia tullut viimekin yönä

Tallink Siljan viestintäpäällikkö Marika Nöjd kertoo, että Silja Symphonyllä on todettu viime yönä noin 10 uutta vatsatautitapausta. Sairastuneet olivat olleet 7 eri hytissä. Yhtään miehistön jäsentä ei ollut enää ollut sairastuneiden joukossa. 

Kaikkiaan sairastuneita on tähän mennessä havaittu noin 200. Suurin osa heistä on ollut suomalaisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksissa selvisi eilen, että vatsataudin aiheuttaja on norovirus. Sitä, mistä virus on laivalle tullut, ei vieläkään tiedetä. Selvitykset jatkuvat kuitenkin kiivaasti.

– THL lähettää tänään laajan kyselytutkimuksen kaikille laivalla matkustaneille. Kysely lähtee myös heille, jotka eivät ole sairastuneet. Ehkä sitä kautta päästään selvittämään jotain taudin alkuperästä. Myös uusista pintanäytetuloksista odotetaan lisätietoa asiasta. Toki on mahdollista sekin, että asia ei koskaan selviä, Nöjd toteaa.

Tehostettu siivous jatkuu laivalla niin kauan, kun epidemia on saatu taltutetuksi.

– Meillä on ollut laivalla jatkuvasti paitsi laivan omaa väkeä myös ylimääräisiä siivoojia putsaamassa tiloja, pintoja ja kahvoja, joihin ihmiset täällä koskevat. Siivous tapahtuu THL:n ohjeiden mukaisesti. Tänään laivalle on saatu Helsingistä vielä oikein erityinen siivousiskuryhmä.

Järein keino taltuttaa virus on ottaa laiva pois liikenteestä

Marika Nöjd tähdentää, että käsien pesu on tärkein yksittäinen asia, jolla viruksen leviämistä voidaan ehkäistä.

– On varmaankin otettava käyttöön vielä käsien pesusta kertovia kuulutuksia ja laitettava vessaan lappuja aiheesta. Toki toivomme, että ihmiset ymmärtävät asian itsekin, koska olemme lähettäneet heille tekstiviestin laivalla havaitusta vatsataudista. Seuraaviin viesteihin pitänee muotoilla jotenkin myös toive käsienpesusta.

Äärimmäisin keino nujertaa virus on ottaa laiva pois kokonaan liikenteestä, mutta se ei ole vielä suunnitelmissa. Nöjdin mukaan niin järeää keinoa ei ole THL:kään yhtiölle suositellut.

"Kaikenlaista palautetta on tullut"

Laivayhtiö on saanut Nöjdin mukaan Silja Symphonyn matkustajilta pääosin positiivista palautetta, mutta valituksiakin on tullut.

– Sairastuminen ei ole kenellekään mukavaa, mutta suurin osa matkustajista on ollut tyytyväisiä. Meillä on ollut noin 12 000 matkustajaa viikon aikana, ja heistä on sairastunut vajaat 200. Toki kaikenlaista palautetta on tullut.

Sairastuneilta on jo tullut laivayhtiölle korvauspyyntöjä. Nöjdin mukaan pyynnöt käsitellään tapauskohtaisesta.

Mitä tapaus on sitten opettanut laivayhtiölle vastaavaan varautumisesta? Nöjd huokaa.

– Vaikea sanoa. Eihän tätä olisi pystynyt estämään mitenkään. Kun norovirius pääsee risteilylaivalle, sitä on vaikea saada katkaistua. Ehkä käsien pesun merkitys on selvinnyt entisestään – ja ehkä sitä tosiaan pitää alkaa matkustajille neuvoa vielä ihan ”kädestä pitäen”.

Silja Symphonyn intendentti: Sairastuneet kuljetettiin laivalta erikseen ja pallomeri pestiin pallo kerrallaan

Silja Symphonyn intendentti Maria Juselius kertoo, että tunnelma laivalla on ollut vatsatautikohun keskellä rauhallinen.

– Tulijathan ovat olleet tietoisia tapauksesta. He ovat tulleet tänne risteilemään, pitämään hauskaa, ollaan oltu ravintoloissa, tanssilattialla, aurinkokannella ja Tukholmassa, ja todella vähän on ollut tästä asiasta juttua heidän kanssaan.

Myös työntekijät ovat ottaneet tilanteen rauhallisesti.

– Kaikki ovat tulleet töihin, ja olemme saanet sairastuneiden tilalle myös hyvin sijaisia kotoaan. Hyvin lojaalia porukkaa, Juselius toteaa.

Viikon aikana laivalla on sairastunut vastatautiin noin 200 ihmistä. Heidän tarpeensa on otettu Juseliuksen huomioon matkalla erityisesti.

– Me olemme vieneet hytin ulkopuolelle sen, mitä he ovat hytissä tarvinneet. Kotiin palattua he ovat pysyneet hyteissä siihen asti, että muut matkustajat ovat lähteneet laivalta. Sen jälkeen hytit on saneerattu.

Pallomeri suljettiin vatsatautiepidemian havaitsemisen jälkeen tehosiivouksen ajaksi.

–Pallojen pesemistä varten on ihan oma koneensa. Pallot menevät koneeseen yksitellen, ja ne pestään erikseen oikeilla aineilla. Pallomeren pesussa menee kokonaisuudessaan vuorokausi. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja