Silja Symphonya riivaavan taudin keskeinen leviämispaikka selvisi – vessakäytös huolimatonta

3:34

Tallink Siljan Symphony-ruotsinlaivan vatsatautiepidemian synnystä on uutta tietoa. Virus on mitä todennäköisimmin lähtenyt leviämään miesten WC-tiloista huolimattoman käsihygienian seurauksena.

– Kyllä muistakin laivan pintanäytteistä on löytynyt norovirusta, mutta tämä on tietenkin yksi selkeä paikka WC:n oven sisäpuolen kahva, josta sitä on löytynyt. Näyte on nimenomaan miesten WC-tilojen oven sisäpuolen kahvoista, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd vahvistaa MTV Uutisille.

WC-tilojen sulkeminen ei olisi tilannetta enää parantanut.

– Vaikka se olisi ollut kuinka suljettuna aikaisemmin, se on levinnyt siitä sitten. Ja siksi sitä on löytynyt muualta.

Yli 200 jo sairastunut

Nöjdin mukaan kuusi matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä on kertonut sairastuneensa viime yönä vatsatautiin. Yhteensä sairastuneita on jo 230–250. Suurta risteilyjen perumisbuumia tauti ei ole kuitenkaan aloittanut.

– Peruutuksia Symphonyn lähdöille on tullut 250-280 per lähtö, ovat muuten suhteellisen täysiä kun kesälomakausi on alkanut. Kuitenkin hyvä muistaa, että vajaat 20 000 on terveenä risteillyt, Nöjd jatkaa.

WC-tilat ja muutkin pinnat on puunattu kunnolla, etenkin sunnuntain tehosiivouksessa, mutta tauti vain jyllää.

– Norovirus kestää hyvin eri pinnoilla, ja jos se leviää uudestaan, vaikka olisi desinfioitu, niin se jää jylläämään laivan sisälle. Hyvin tyypillistä suljetussa risteilyalustilassa. Hyvin valitettavaa, mutta tyypillistä.

– Norovirustahan on Suomessa liikkeellä, voi olla että joku tuo sen uudestaan tai on jo tuonut mahdollisesti, Nöjd muistuttaa.

Käsikuivaimet vaihdettu papereihin

Laivassa on annettu erityisiä lisäohjeita käsien pesemiseen kuulutuksia myöten. Käsikuivaimet on vaihdettu kertakäyttöpapereihin ja käsidesiä on tarjolla. Ihmisiä ei voi kuitenkaan pakottaa pesemään käsiään.

– Vessoissa on hyvin yksinkertaiset kyltit käsien pesemiseksi, saippualla ja vedellä. Myös kuulutetaan, mutta emme voi pakottaa ihmisiä kädestä pitäen. Käsipesu on kuitenkin perusasia, joka opitaan koulussa tai kotona, ei se sen ihmeellisemmästä ole kyse. Luotamme, että ihmiset huolehtivat asiasta itse.

Ilmoituksia sairastuneista miehistön jäsenistä tulee joka aamu – alkaako Siljalta loppua henkilökunta?

– Siellä on yli 200 työntekijää, jotka ovat pystyneet toisiaan tuuraamaan ja tietysti sairastuneet jäävät heti seuraavassa satamassa pois laivalta. Sitten otetaan uusia tilalle, että pystytään laivan toimintaa jatkamaan, Nöjd vahvistaa.

Kymmenet lisäsairastumiset veisivät aluksen telakalle

Onko tarkoitus ottaa järeämpiä ohjeita käyttöön, sisäpintojen maalausta tai jopa koko aluksen vetämistä telakalle?

– Asiantuntijoiden mukaan on otettu ohjeet ja tehosiivous ja käsienpesu. Sillä tämä kierre pitäisi saada katkaistua. Siivoojat, jotka olivat sunnuntaina siivoamassa ja opastamassa muita siivoojia, ovat erikoistuneita tällaisiin haastaviin desinfiointeihin esim. sairaaloissa. Pystyvät laivankin siivoamaan, jos sairaalankin.

Nöjdin mukaan aluksen vetäminen pois liikenteestä on vasta äärimmäinen vaihtoehto, jolloin terveysviranomaisten on täytynyt puuttua tilanteeseen. Tällöin puhutaan arviolta useista kymmenistä lisäsairastumisista kerralla.

– Mutta kyllä me tänään ja huomenna pohdimme, mikä on seuraava toimenpide, jos tämä tehosiivous ei tehoa.

Korjattu 2. väliotsikon jälkeen vessojen peseminen käsien pesemiseksi 7.6. klo 16.50.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja