Mainos

Ruotsin radio: 1980 istunut Suomen hallitus vastuussa Estonia-turmasta

Ruotsin radion Ekotoimituksen mukaan Estonia-katastrofin tutkijalautakunta sälyttää raskaan vastuun onnettomuudesta Suomen vuonna 1980 istuneelle hallitukselle. Hallitus ei ollut antanut merenkulkuviranomaisille valtuuksia vaatia silloin valmistuneeseen Estonia-alukseen kansaiovälisten määräysten mukaista törmäyslaipion jatketta, joka olisi estänyt aluksen uppoamisen, Ekotoimitus kertoo.

Tutkijalautakunnan raportti on nyt käytännössä valmis, ja se julkistetaan viimeistään alkukesästä. Ekotoimituksen saamien tietojen mukaan komissio ei ole löytänyt onnettomuudelle pelkästään yhtä syytä, vaan puhuu samaan lopputulokseen johtaneiden syiden summasta.

Niitä ovat keulaportin väärä rakenne ja aluksen yllättänyt raju syysmyrsky. Raportin mukaan Estoniassa olisi pitänyt olla erillinen, keulaportista riippumaton törmäyslaipion jatke, joka olisi estänyt veden tunkeutumisen alukseen portin mahdollisesti irrotessa.

Ruotsin Radion mukaan Suomi oli allekirjoittanut kansainvälisen sopimuksen törmäyslaipiosta, mutta vielä vuonna 1980 Estonian - silloisen Viking Sallyn - valmistuessa Suomen hallitus ei ollut antanut merenkulkuhallitukselle valtuuksia vaatia tällaista laipion jatketta. Valtuudet tulivat vasta kolme vuotta myöhemmin, mutta Viking Sallyn osalta se oli jo myöhäistä.
(MTV3/Kari Lumikero)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja