Mainos

Ruotsin nukkuvilla pankkitileillä myös suomalaisia omistajia

Ruotsalaisten pankkien ns. nukkuvilla tileillä, joita ei ole käytetty viime sodan jälkeen, on myös suomalaisia omistajia. Ruotsin hallituksen erityiskomission kokoama lista julkaistiin tänään. Se sisältää noin 650 tiliä, joista kolmellatoista on suomalainen omistaja.

Ruotsin nukkuvilla pankkitileillä myös suomalaisia omistajia Osan tileistä uskotaan kuuluneen Ruotsin ja muiden maiden juutalaisille, jotka menehtyivät toisen maailmansodan aikana. Nimistä päätellen joukossa on kuitenkin muitakin kuin juutalaisia. Hallitus asetti erityiskomission ottamaan selvää tileistä, kun oli ilmennyt, että Ruotsissa on käsitelty natsien juutalaisilta anastamaa kultaa. Viranomaiset tutkivat nyt myös Ruotsin valtionpankin ja muiden pankkien toimintaa toisen maailmansodan aikana.

Tileillä on useimmiten vain vähän rahaa. Yhteensä niillä on noin 7 miljoonaa kruunua nykyrahana mitattuna. Pelkät pankkitilit kasvoivat korkoa vain 10 vuotta tallentamisen jälkeen, mutta osakkeet ja arvopaperit ovat karttuneet koko ajan ja niiden arvo on moninkertaistunut.

Ruotsalaisten ja suomalaisten ohella tileillä on mm. norjalaisia, tanskalaisia, virolaisia, amerikkalaisia, ranskalaisia ja saksalaisia omistajia. Usein tilin haltijasta on ilmoitettu vain sukunimi ja etunimen alkukirjain. Yhden suomalaisen tilin haltijaksi ilmoitetaan vain "höyrylaiva Kontion perämies" ilman nimeä.

Muut suomalaisnimet ovat: Gunnar Björk, Hj. von Bonsdorffin perikunta, Jonas Cedercreuz, J. Citron, Gustaf Hjalmar Engström, Emma Fredicksz, N. H. Friedländer, Allan Hjelt, Bernard Indrenius-Zalewski, Eleonora Lopatnikov, Viola Seesheimo ja Daniel Sihvonen.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.