Mainos

Viranomaiset: Ruotsin koulut varautuvat pakolaisvirtaan

Ruotsissa kunnat varautuvat ottamaan kouluihin jopa 40 000 uutta oppilasta ensi vuonna.

MTV Uutiset kävi Malmön alueella seuraamassa tilannetta. Yksin tulevia lapsia saapui rekisteröitäviksi Malmön alaikäisille tarkoitettuun Posthusplatsin rekisteröintikeskukseen pelkästään viime viikonvaihteessa 300. Se oli enemmän kuin edellisviikolla.

– Suurin osa tulee nyt Afganistanista, sanoo Ruotsin Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijä Sonja.

Parakeista rakennetussa keskuksessa lapset ja nuoret viettävät reilun viikon. Matka jatkuu rekisteröintipisteeltä johonkin Ruotsin kolkkaan.

– Jokainen tänne tuleva saa ensi töikseen soittaa omaisilleen, missä he sitten ikinä ovatkaan. Sen jälkeen vaatetamme heidät, sillä suurimmalla osalla ei ole riittävästi vaatteita.  He ovat hyvin traumatisoituneita , joitakin on hyväksikäytetty. Olemme järjestäneet tänne tilan, minne he voivat välillä vetäytyä ja olla rauhassa. Tulkkien avulla käydään tilannetta läpi, Sonja kertoo toimittaja Rita Strömmerille.

Vapaaehtoisia ei vihata

Minkäänlaisesta vapaaehtoistyöntekijöihin kohdistuvasta vihanpidosta Sonja ei kerro kuulleensa eikä  sitä nähneensä.

– Ehkä joskus joku katsoo vähän erikoisesti. Mutta ihmiset tietävät, että olemme vapaaehtoisia. Emme ota tästä mitään korvausta ja satsaamme yksityiselämän ja vapaa-aikaamme toisten auttamiseen,

Ruotsikaan ei ole kuitenkaan säilynyt rasisteilta. Erilaiset iskut pakolaisten majoitupaikkoihin ovat lisääntyneet kesän jälkeen. Pakolaisille tarkoitettuja asuintiloja on poltettu. Malmön liepeillä niitä ei ole toistaiseksi nähty.

– Emme kuitenkaan ole naiiveja. Meillä on tarkat turvallisuusohjeet ja suunnitelmat, joista en tietenkään voi tässä kertoa,  sanoo turvallisuusjohtaja Per-Erik Ebbeståhl.

Myös jouluostoksensa aloittaneet kaupunkilaiset tuomitsevat iskut jyrkästi.

Cecilia Erd suorastaan suuttuu.

– Sitä ei voi hyväksyä lainkaan, Tänne tulevat ovat ihmisiä ja heitä on kohdeltava ihmisinä huolimatta siitä, mistä he tulevat. He ovat tilanteessa, jota eivät ole itse valinneet. Me olemme sen verran rikas maa, että voimme huolehtia heistä.

Samoilla linjoilla on valuutanvaihtopisteessä työskentelevä Said, alun perin kotoisin Bangladeshista.

– Moni on ehkä koulutettu lääkäri tai insinööri, emme voi tietää. He muuttavat tänne, joten he tarvitsevat paikan.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.