Mainos

Aftonbladet: Malmön messukeskus täynnä turvapaikanhakijoita – poliisi kuvailee kaaokseksi

Ruotsin Malmössä poliisi kritisoi maan maahanmuuttovirastoa pakolaiskriisin hoidosta.

Etelä-Ruotsissa maahan tulleet turvapaikanhakijat ohjataan Malmön juna-asemalta messuhalliin, josta turvapaikanhakijoiden olisi määrä jatkaa eri vastaanottokeskuksiin. Hallista on tullut Ruotsin suurin odotustila.

Messukeskus on pakolaiskriisin ja turvapaikanhakijamäärän takia täpötäynnä, eikä nukkumapaikkoja riitä ihmisille. Paikalla olevat poliisit kritisoivat tilannetta Aftonbladetille ja kertovat lapsien nukkuvan päivien ajan pahvilla suojatulla betonilattialla.

– Tilanne on kamala. Tilanne koskettaa sinua syvältä, kun kävelet siellä. Eikö ole mahdollista järjestää patjoja tai jotain muovipeitettä? kyselee lehdessä poliisi, joka ei kerro oikeaa nimeään.

Aftonbladetille puhunut poliisi kertoo, että hänet siirrettiin juna-asemalle rajatarkastuksiin, mutta Maahanmuuttoviraston työntekijät pyysivät poliisilta apua messuhalliin. Hallissa ei ollut ollenkaan järjestyksenvalvojia ja poliisit työskentelevät osan ajasta nyt siellä.

–  Ei se ollut oikeastaan aluettamme. Heillä ei ollut vartijoita alussa ollenkaan ja me tulimme sinne, jotta työntekijät tunsivat olevansa turvassa. Siellä oli henkilökuntaa, joka pelkäsi mennä halliin turvapaikanhakijoiden keskelle, joten me menimme mukaan, hän kertoo.

Hallissa on lehden mukaan ollut jopa 900 turvapaikanhakijaa odottamassa siirtoa vastaanottokeskuksiin ympäri maata. Useat joutuvat odottamaan hallissa useamman päivän ja poliisimiehen mukaan siellä onkin sekaista ja ajoittain kaoottista. Hallissa haisee pahalta vessojen puutteen vuoksi.

– Olen kuullut henkilökunnalta, että jotkut ihmiset odottavat 4–5 päivään hallissa.

Poliisimiehen mukaan osa turvapaikanhakijoista turhautuu niin, että matkustaa junalla lopulta takaisin Tanskaan.

Hallissa ei ole koskaan hiljaista

Ruotsin Punaisen Ristin Malmön työntekijä Lasse Lähn vahvistaa Aftonbladetille, että lapsiperheet ovat joutuneet nukkumaan betonilattialla hallissa useiden öiden ajan.

– He saavat niin sanotun tervetuliaspaketin, missä on tyyny, peitto ja toalettilaukku välineineen. Olemme yrittäneet käyttää pahvilaatikoita hyödyksi lattialla, jotta se ei olisi niin kylmä.

Lähnin mukaan halli on sotkuinen ja äänekäs paikka.

– Suurin osa turvapaikanhakijoista on sairaita, eikä halli ole koskaan täysin hiljainen.

Punaisen Ristin Lähn ei kritisoi Maahanmuuttovirastoa Aftonbladetille, mutta kuvailee tilanteen olevan kaikkien resurssien osalta tiukka.

Aftonbladet yritti tavoitella myös Ruotsin Maahanmuuttoviraston edustajalta kommenttiea tilanteeseen, mutta sai vain lyhyen sähköpostiviestin ilman allekirjoitusta. Viestissä todettiin resurssien olevan äärirajoilla ja että turvapaikanhakijoita ei siirretä hallilta ennen kuin on varmuutta majoituspaikasta. Sen mukaan viraston työntekijöitä on siirretty Malmöön huolehtimaan vaikeasta tilanteesta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.