Mainos

Ruotsin kotitalouksien talousodotukset pessimistisiä

Ruotsalaisten kotitalouksien odotukset talouden kehityksestä ovat pessimistisempiä kuin aikoihin, ilmenee Ruotsin suhdanneinstituutin tänään julkaisemasta selvityksestä. Varsinkin kotitalouksien usko omiin talousnäkymiin on heikkoa.

Kotitalouksien talousodotuksia yhteen summaava luottamusindikaattori laski marraskuusta joulukuuhun 2,5 prosenttiyksikköä. Vuoden takaisesta indeksi laski 0.9 prosenttia. Kokonaisindeksiä pudottaa heikko usko omaan talouteen, sillä kotitalouksien näkemykset koko maan talouden kehityksestä ovat toiveikkaammat kuin vuosi sitten.

Koko kansantalouden kehitysodotuksia kuvaava makroindeksi oli joulukuussa reilut 11 prosenttia korkeammalla kuin vuoden 2001 joulukuussa, vaikka laskua viime marraskuuhun verrattuna tuli melkein kaksi prosenttia.

Kotitalouksien omaa taloudellista tilannetta kuvaava mikroindeksi oli joulukuussa alempana kuin vuosiin. Indeksi laski marraskuusta 2,4 prosenttiyksikköä, ja nykyistä alempana se on ollut viimeksi vuonna 1998. Suurin mikroindeksiä pienentänyt tekijä oli pieni halukkuus ostaa kestokulutushyödykkeitä: lähes 30 prosenttia ruotsalaisista aikoo ostaa tänä vuonna vähemmän kestohyödykkeitä kuin aiemmin. Mikroindeksiä pudotti myös se, että enemmistö kotitalouksista uskoo työttömyyden lisääntyvän.

Reilut 14 prosenttia ruotsalaisista kotitalouksista uskoo oman taloudellisen tilanteensa olevan vuoden kuluttua huonompi kuin nyt. Tärkeä tekijä odotusten synkkenemisessä on se, että verojen odotetaan nousevan, arvelee tutkija Jesper Hansson suhdanneinstituutista.

Silti talousnäkymien heikkeneminen ei näytä koskevan kaikkia. Reilut 31 prosenttia kotitalouksista uskoo nimittäin taloutensa kohentuvan tänä vuonna. Teollisuuden puolella odotukset paranivat joulukuussa marraskuuhun verrattuna hieman. Kausikorjattu luottamusindeksi nousi marraskuusta joulukuuhun valmistusteollisuudessa kolme prosenttiyksikköä ja rakennusteollisuudessa kaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.