Ruotsin kieltä opitaan heikosti yläasteella

Vasta yläasteella B-kielenä aloitetut ruotsin kielen opinnot tuottavat huonoja tuloksia suomalaisissa peruskouluissa. Selvästi paremman kielitaidon saavat oppilaat, jotka ovat valinneet ruotsin A-kieleksi jo ala-asteella. Pojat oppivat ruotsia selvästi tyttöjä heikommin, ja he myös suhtautuvat ruotsin opiskeluun jonkin verran tyttöjä nuivemmin.

Ruotsin kieli ei kuulu ylipäätään suomenkielisten koululaisten lempiaineisiin. Ruotsin tunteja ei toivota lisää, mutta kieltä pidetään kuitenkin tarpeellisena työelämässä. Opetushallitus arvioi vuosi sitten ruotsin kielen hallintaa peruskoulun päättövaiheessa. Kokeissa mitattiin tekstin ja kuullun ymmärtämistä, kieliopin hallintaa sekä kirjoittamista ja puhumista. Samalla mitattiin myös koululaisten suhtautumista ruotsin kieleen. Kokeeseen osallistui noin 700 oppilasta.

Poikien kielitaito tyttöjä heikompi

Jo ala-asteelta ruotsin kielen kanssa puurtaneista pojista kolme prosenttia ja tytöistä kahdeksan prosenttia ylsi erinomaiseen suoritukseen. Heikon tuloksen sai 21 prosenttia pojista ja 16 prosenttia tytöistä. Vasta yläasteella B-kielenä opinnot aloittaneista pojista menestyi kokeessa heikosti yli puolet ja tytöistäkin neljännes. Sen sijaan erinomaisiin tuloksiin päässeitä oli B-kielen lukijoissa saman verran kuin varhemmin opintonsa aloittaneiden joukossa.

A-ruotsia lukeneiden keskimääräinen tehtävien ratkaisuprosentti oli 62 eivätkä tulokset kovasti poikenneet A-englannin tuloksista, joita mitattiin vuonna 1999. B-ruotsia opiskelleiden keskimääräinen tehtävien ratkaisuprosentti oli 53. Erinomaiseksi tulos katsotaan, kun koealueesta hallitaan 85 prosenttia. Heikosti menestyneeksi arvioidaan oppilas, joka hallitsee vain 45 prosenttia koealueesta.

Asuinpaikka tai koulun koko ei juurikaan vaikuttanut pitkän ruotsin opiskelijoiden taitoihin, mutta pienissä alle 5000 asukkaan kunnissa tulokset olivat kuitenkin parempia kuin suurissa kunnissa. Lyhyen ruotsin lukijat taas saivat parempia tuloksia kaupungeissa ja suurissa kunnissa, ja myös suurissa kouluissa päästiin parempiin tuloksiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat