Ruotsiin saa yhä tulla EU:sta vapaasti – osa ruotsalaisista ihmettelee hallituksen sallivaa linjaa, joka on täysin eri kuin Suomen

Suomessa ihmisten liikkumista rajattiin uudellamaalla, onko samanlaisia päätöksiä luvassa myös Ruotsissa?"Ruotsissa ajatellaan, että määrääminen ei toimi" 6:02
Ruotsin tilannetta puitiin MTV Uutiset Livessä.

Ruotsissa tehohoidettavien määrä on noussut viikossa kolminkertaiseksi. Ruotsi jatkaa löyhää linjaansa: kahvilat, hiihtokeskukset ja koulut ovat auki. Maahan ja maasta saa yhä matkustaa vapaasti.

MTV:n Ruotsin kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoo, että Ruotsissa ei enää pahemmin seurata tartuntojen määrä, vaan keskitytään tehohoidettavien ja kuolleiden laskemiseen.

– Virallinen luku tartunnan saaneista on hieman yli 2000, mutta on esitetty arvioita että 100 000:lla voi olla tartunta, Lehto sanoi MTV Uutisten Live-lähetyksessä torstaina aamupäivällä.

Ruotsissa koronaan on kuollut 66.

– Tehohoitopotilaiden määrä on kolminkertaistunut viime viikon torstaista. Silloin hoidettavia oli noin 60.

Ruotsi varpaillaan tehohoitopaikkojen suhteen 

Hoitopaikkojen riittävyyttä on pyritty varmistamaan muun muassa pystyttämällä kenttäsairaalat Göteborgiin ja Tukholmaan, Lehto kertoo. 

– Göteborgin kenttäsairaalan piti tulla eilen valmiiksi. Sinne on tulossa 20 tehohoitopaikkaa lisää ja Tukholmaan 30. Tehohoitopaikkojen riittävyyden kanssa täällä ollaan varpaillaan.

Huolta on myös suojavarusteiden riittävyydestä.

– Eilen tuli isot otsikot, että suojavarusteet olisivat loppumassa. Sosiaalihallitus vakuutti, että varusteet eivät ole loppumassa. Varastot ovat pienet, mutta niistä jaetaan tasaisesti kaikille alueille.

Määräily ei toimi ruotsalaisille?

Ruotsi on valinnut koronatilanteen hillitsemisessä toisenlaisen linjan kuin Suomi.

Suomessa suurin osa lapsista ei käy koulussa, hiihtokeskuksia on suljettu ja Uudenmaan rajoja ollaan sulkemassa. Maan rajat suljettiin jo.

Ruotsi ei puolestaan ole laittanut rajoja kiinni. EU:sta Ruotsiin ja ja Ruotsista EU:hun saa edelleen matkustaa vapaasti.

– Täällä yhteiskunta on toisenlainen. Luotetaan enemmän kehottamiseen ja neuvomiseen. Koetaan, että määräileminen ei toimi. Viranomaisilta kysyttiin neuvoa hiihtokeskusten osalta, ja he sanoivat, että hyvä olisi pysyä kotona – keskuksia ei kuitenkaan suljettu. Sen verran rajoitettiin, että ravintoloissa täytyy tarjoilla pöytiin, eli se hieman hillitsee after ski -tungeksimista.

Jukka Lehto kertoo kansan olevan jakautunut kahtia suhtautumisessaan hallituksen toimiin.

– Osa on sitä mieltä, että elämää ei pidä rajoittaa, osa sitä mieltä, että toimet eivät ole riittäviä. Kysellään, että miksi meillä ei ole koulut kiinni. Suurin huoli kaikilla on, että kuinka kauan tämä tilanne tulee jatkumaan, Lehto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat