Mainos

Ruotsiin avattiin maailman ensimmäinen miesten raiskauspäivystys

Tukholmalainen sairaala perusti maailman ensimmäisen ensiapuyksikön miespuolisille raiskauksen uhreille, kertoo The Local. Päivystys avattiin Södersjukhuset-sairaalaan torstaina.

Sairaala pyrkii turvaamaan sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisen potilaiden hoidossa. Södersjukhusetilla on jo ympäri vuorokauden toimiva päivystys naisille ja tytöille, jotka ovat joutuneet seksuaalisen häirinnän kohteiksi kaupungissa.

Päivystys hoitaa 600–700 potilasta vuodessa.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että voimme viimein avata ensimmäisen raiskauspäivystyksen myös miehille, kommentoi The Localin haastattelema Ruotsin liberaalin kansanpuoleen tiedottaja Rasmus Jonlund, joka johti kampanjaa yksikön perustamisen puolesta.

– Se on ensimmäinen Ruotsissa ja tietojemme mukaan ensimmäinen maailmalla.

Vuonna 2014 raportoitiin 370 tapauksesta, jossa mies tai poika oli joutunut seksuaalisen häirinnän uhriksi Ruotsissa. Asiantuntijat uskovat, että monia tapauksia on jäänyt pimentoon ja miehet kohtaavat paljon enemmän seksuaalista häirintää.

– Emme tiedä, kuinka moni ihminen aikoo hyödyntää päivystystä, mutta tiedämme, että on monia, jotka kokevat häirintää, eivätkä hae apua. Toivomme, että mahdollisimman moni heistä saa apua nyt, Jonlund toteaa.

Seksuaalirikoksia kirjataan Ruotsissa enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Tämä johtuu osin siitä, että raiskaukset tilastoidaan Ruotsissa eri tavalla kuin monessa muussa maassa.

Jos ihminen joutuu toistuvasti esimerkiksi aviopuolisonsa raiskaamaksi, monissa maissa se tilastoitaisiin yksittäiseksi rikokseksi, kun Ruotsissa jokainen raiskaus kirjataan erikseen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja