Mainos

Hoitajan epäillään käyttäneen hyväksi psykiatrisessa hoidossa ollutta Eliniä – hoitolaitos ei tehnyt asiasta ilmoitusta: "Tapahtumat olisi voitu estää"

Mielenterveysongelmien kanssa kamppaillut ruotsalainen Elin joutui odottamaan vuosia, ennen kuin häneen kohdistunutta epäiltyä seksuaalirikosta alettiin tutkia. Tapauksesta uutisoi SVT.

SVT:n mukaan hoitajan sopimaton käytös paljastui Eliniä hoitaneille tahoille jo vuonna 2013. Tätä nykyä 24-vuotias nainen oli tuolloin Sachskan lastensairaalassa Tukholmassa. 

SVT:n haastattelema Elin kertoo, että hän joutui viettämään tapahtumien aikaan aikoja paikallaan sidottuna. Syynä oli itsetuhoinen käytös.

Elinin mukaan hoitaja käytti tilannetta hyväkseen ja teki hänelle seksuaalisia tekoja.

– Hän istui lähellä minua, halasi ja kosketti minua. Hän sulki oven meihin, enkä saanut mahdollisuutta tulla ulos, Elin sanoo SVT:n haastattelussa.

Rikostutkinta alkoi vihdoin

Ruotsin lain mukaan hoitolaitoksella on velvollisuus tehdä ilmoitus ilmi tulleista hyväksikäyttötapauksista, mutta Elinin kohdalla näin ei SVT:n mukaan tehty.

Sisäisten tutkimusten perusteella on paljastunut, että hoitajana työskennelleen miehen lähestymisistä Eliniä kohtaan tehtiin havaintoja jo vuonna 2013.

Hoitolaitos kuitenkin väittää saaneensa epäilyt vasta tämän vuoden maaliskuussa.

Tällä hetkellä asiasta on käynnissä rikostutkinta.

Virheellinen menettely myönnetty 

Tukholman lasten ja nuorten psykiatrian operatiivinen johtaja Göran Rydén on myöntänyt virheellisen menettelyn tapauksessa.

– Jos olisimme olleet nopeampia, tapahtumat olisi voitu estää, hän linjaa.

Elinin mukaan mies on soitellut hänelle ja raiskannut hänet sen jälkeen, kun hänet oli kirjattu ulos psykiatrisesta sairaalasta. 

Asiasta on käynnissä poliisitutkinta. Muun muassa kansalaisoikeuksien puolustajien ihmisoikeusjärjestö on kritisoinut terveydenhuollon lakien noudattamista Elinin tapauksessa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja