Ruotsi sallii uusien ydinvoimaloiden rakentamisen vanhojen tilalle

Ruotsissa hallitus ja oppositio ovat päässeet sopuun pitkän aikavälin energiapolitiikasta. Sopimus mahdollistaa kymmenen uuden ydinvoimalan rakentamisen korvaamaan nykyisiä laitoksia.

Sopimukseen sisältyy myös muun muassa vesivoiman käytön lisääminen sekä panostukset uusiutuvaan energiaan.  

Maan sosiaalidemokraattipuolueen energiaministeri Ibrahim Baylan kertoi tiedotustilaisuudessa olevansa tyytyväinen voidessaan esitellä sopimuksen, jota on puristettu kasaan koko kuluvan hallituskauden ajan. Sopimus sisältää tavoitteen, jonka mukaan Ruotsi olisi siirtynyt 100-prosenttisesti uusiutuviin energianlähteisiin, mutta siinä ei määritellä määräaikaa ydinvoiman käytön lopettamiselle. 

Baylanilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miten kirjatut uusiutuvan energian tavoitteet käyvät yhteen ydinvoimaloiden rakentamisen sallimisen kanssa. Ministeri teki selväksi, että hän ei itse katso ydinvoiman olevan uusiutuvaa energiaa. 

– Vain harvat luultavasti ajattelevat niin. Sopimus on tietenkin kompromissi, hän vastasi. 

Ruotsin vasemmistopuolue jättäytyi pois sopimuksesta, sillä puolueen mukaan se ei ollut riittävä. Vasemmistojohtaja Jonas Sjöstedtin mukaan sopimus on täysin maltillisen kokoomuspuolueen politiikkaa, jonka muut ovat ostaneet. 

Myöskään liberaalit eivät olleet mukana sopimuksen teossa.  

Lue myös:

    Uusimmat