Mainos

Ruotsi pyytää Suomelta kotiuttamisapua Aasiasta

Ruotsi on pyytänyt Suomen apua kansalaistensa saamiseksi kotiin. Myös Suomeen tulevia evakuointilentoja on päätetty lisätä. Loukkaantuneita kuljettava ambulanssikone saapuu Helsinki-Vantaalle aamuyöllä.

Ruotsi pyytää Suomen apua kansalaistensa kotiin tuomiseksi Aasiasta.

Ruotsin hallitus on esittänyt Suomelle virallisen avunpyynnön kansalaistensa kotiuttamiseksi katastrofialueilta ambulanssilennoilla.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja suhtautuu myönteisesti siihen, että Suomi tarjoaa apuaan myös Aasian kriisialueella edelleen olevien ruotsalaisten kotiuttamiseksi. Tuomioja kertoi iltapäivän tiedotustilaisuudessaan, että Suomi on jo ilmoittanut Ruotsille mahdollisuudesta saada käyttöön suomalaisilta vapautuvaa kuljetuskapasiteettia.

Ruotsalaisten tarve kuljetuksiin jatkuu vielä pitkään, ja Tuomiojan mielestä Suomen on oltava valmis yhteistyöhön. Tuomiojalla ei ollut toistaiseksi tietoa siitä, onko Ruotsilla tarvetta saada tulva-alueilla loukkaantuneita kansalaisiaan hoitoon Suomen sairaaloihin.

Finnair: Kaikki vielä auki

Finnairin tiedotuspäällikkö Usko Määttä kertoo, että mitään konkreettisia päätöksiä lennon ajankohtaan tai muihin yksityiskohtiin liittyen ei ole tehty. Hän korostaa, että kaikki on toistaiseksi auki.

- Kaikki riippuu avun pyytäjästä. Meillä on valmius lyhyelläkin varoitusajalla antaa apua. Määttä sanoo.

Määtän mukaan on mahdollista, että ruotsalaispotilaita kuljetettaisiin samassa koneessa suomalaisten kanssa tai heille järjestettäisiin kokonaan oma lento.

- Se voisi mennä vaikka suoraan Ruotsiin. Mutta korostan, että keskusteluja on käyty vasta periaatteellisella tasolla, Määttä sanoo.

Vanhanen samoilla linjoilla

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomi voi avustaa myös muita Pohjoismaita evakuoinnissa.

- Olemme sekä Ruotsin että Norjan suuntaan sanoneet, että koska meillä evakuointioperaatio saadaan aikaisemmin päättymään, niin pitää tutkia myös se, että onko suomalaisesta kapasiteetista mahdollisesti apua naapureille, kertoi Vanhanen.

- En ole aivan varma, että minkälaista apua pystymme järjestämään, mutta tätäkin on tarkasteltu, pääministeri jatkoi.

Suomeen tuotu yli 2400 ihmistä

Suomeen on tähän mennessä kuljetettu evakuointi- ja reittilennoilla yhteensä 2433 ihmistä Kaakkois- ja Etelä-Aasian kriisialueilta. Ilmailulaitoksen tietojen mukaan näistä vajaat 200 on ollut muiden maiden kansalaisia, jotka ovat jatkaneet kotimaihinsa.

Suurin osa evakuoiduista on lennätetty Thaimaan Phuketista. Kaksi lentoa on tullut Sri Lankan Colombosta, ja lisäksi evakuoituja on tullut reittilennoilla Bangkokista. Yhteensä vajaat 30 ihmistä on palannut Suomeen reittilennoilla Kööpenhaminan, Pariisin tai Tukholman kautta.

Kaikkiaan 183 evakuoitua on tähän mennessä saanut lääkinnällistä apua sairaalassa. Osa potilaista on edelleen sairaalassa. Husin vastaavan ylilääkärinEero Hirvensalon mukaan muutaman potilaan tilanne on kriittinen, mutta hallinnassa. Kriittisen tilan ovat aiheuttaneet infektiot.

Vakavia loukkaantumisia on alle kymmenen, mutta haavojen infektoituminen on pahentanut noin 20 potilaan tilan vakavaksi.

- On myös pieni mahdollisuus, että eri puolille Suomea hajautetuista potilaista osan tila on huonontunut vakavaksi, mutta se on hyvin epätodennäköistä, Hirvensalo sanoo.

Evakuointilentoja Suomeen lisätty

Aasian katastrofissa loukkaantuneita kuljettava ambulanssikone on lähtenyt Phuketista takaisin Suomeen.

Kone pääsi liikkeelle kello 14.34 Suomen aikaa. Sen odotetaan saapuvan Helsinki-Vantaan lentokentälle noin kello kolmelta aamuyöllä. Matkalla kone tekee välilaskun Intian Ahmedabadissa.

Koneen kyydissä on 18 potilasta, joista 4 tarvitsee tehohoitoa.

Husin vastaavan ylilääkärin Eero Hirvensalon mukaan ambulanssikoneen kyydissä on yksi lapsi, joka siirretään jatkohoitoon Turkuun. Muut potilaat ovat aikuisia.

Tavallisen evakuointilennon on määrä palata huomenna aamulla kello 9.55.

Yksi evakuointilento saapui Helsinki-Vantaan lentoasemalle tänään kello 10.20. Sen kyydissä kotimaahan palasi 227 matkustajaa. Lisäksi aamulla tuli reittilennoilla 30 matkustajaa. Huomenna aamuyöstä saapuvassa ambulanssikoneessa tuodaan 13 erityishoitoa vaativaa paaripotilasta, ja siihen mahtuu lisäksi vajaat 50 lievemmin loukkaantunutta lääkintähenkilöstön määrästä riippuen.

Huomisaamuna saapuvan koneen piti olla viimeinen evakuointilento, mutta niiden määrää on päätetty lisätä. Viimeinen kone saapuu näillä näkymin ylihuomenna, ja myös maanantaille on varattu mahdollisuus yhteen lentoon. Lisäksi Finnair ylläpitää valmiutta uusiin ambulanssilentoihin.

Myös norjalaisia ja ruotsalaisia kotiutettu

Aasian hyökyaalloissa loukkaantuneita norjalaisia ja ruotsalaisia kuljettanut ambulanssikone laskeutui aamuyöllä Gardermoenin lentokentälle lähellä Osloa. Koneessa oli 34 ihmistä, joista 15 oli paaripotilaita. Myös ruotsalaisia potilaita on tarkoitus hoitaa ainakin aluksi Norjassa.

Thaimaan Phuketista matkaa lähtenyt kone oli tehnyt välilaskun Dubaihin, minne kaksi vaikeimmin loukkaantunutta ruotsalaista ja heidän omaisensa oli jätetty sairaalahoitoon. Norjan ilmavoimien ylilääkärin mukaan nämä potilaat eivät olisi selviytyneet lennosta Norjaan.

(MTV3-STT-NTB)

Suomalaisten evakuointi sujunut suhteellisen reippaasti.

(Sähkeuutiset 31.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.