Ruotsi on todella kaukana Suomen matkustuskriteereistä – Ruotsin tartuntaluku on yli 118, kun se Suomen vaatimuksen mukaan pitäisi olla alle kahdeksan

Krista Kiuru avasi hallituksen tiedotustilaisuudessa uudistettuja koronarajoituksia –"Epidemia jatkaa hidastumista" 5:33

Hallitus määritteli tänään tiukat kriteerit sille, mihin maihin Suomesta voi 13. heinäkuuta matkustaa.

Tällä hetkellä raja-arvona pidetään enintään 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Länsinaapuri Ruotsin koronatilanne on viimeisten lukujen valossa todella kaukana siitä, että Suomi sallisi taas lähiaikoina vapaan matkustamisen maiden välillä.

– Ruotsin tartuntaluku on viimeisten tietojen mukaan 118,8, kun vastaava luku meillä on 3,2, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Tällä hetkellä kriteerit täyttäviä Euroopan maita olisivat Ohisalon mukaan Italia, Itävalta, Kreikka, Liechtenstein, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Unkari, Kroatia, Kypros ja Irlanti.

Ajantasainen tieto kuitenkin ratkaisee, kun hallitus päättää 10. heinäkuuta maista, joiden osalta matkustusrajoituksia höllennetään.

On mahdollista, että lomamatkailuun sallittuja maita on listalla enemmän. Tai sitten vähemmän, jos tautitilanne joissakin maissa pahenee.

Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuisivat edelleen Suomen sekä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välillä, huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Matkailijan tarkistettava ulkomaan tilanne

Jokaisen Suomesta ulkomaille matkustavan pitää kuitenkin itse muistaa tarkistaa, mitkä ovat maahantulon rajoitukset kohdemaassa. Näillä kohdemailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoille.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistutti huolista, joita liittyy koronaviruksen mahdolliseen toiseen aaltoon, joka saattaa olla käynnistymässä esimerkiksi Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

– Ulkoministeriö varoittaa menemästä pahan koronatilanteen maihin. Jos joutuu pulaan maailmalla, tilanne voi olla vaarallinen. Palautuslentoja ei enää järjestetä, Haavisto sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat