MTV Uutisten tieto: Matkustusrajoitukset höllentymässä, raja-arvo nousee 8:sta 25:een – neuvottelut hallituksen sisällä olleet vaikeat

Sanna Marin kertoo mahdollisista tulevista matkustusrajotteista:"Etsimme myös toista tapaa varmistamaan terveysturvallinen matkustaminen" 4:47
Sanna Marin kertoi keskiviikkona 9.9. mahdollisista tulevista matkustusrajotteista: "Etsimme myös toista tapaa varmistamaan terveysturvallinen matkustaminen"

Hallitus aikoo helpottaa Suomeen tulevaa matkailua ja rajavalvontaa. MTV Uutisten tietojen mukaan maahantulon raja-arvo on nousemassa 25:een, kun se on nyt 8 koronatapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Tähän asti Suomen linja on ollut selvästi tiukempi kuin muissa Euroopan maissa.

Tuoreiden tartuntatilastojen perusteella vapaamman matkustamisen maihin kuuluisivat Viro, Norja, Bulgaria, Islanti, Kypros, Saksa, Latvia, Liettua, Slovakia, Puola, Liechtenstein ja myös Ruotsi.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Hallitus jatkaa neuvotteluja matkustusrajoituksista keskeytyksen jälkeen kello 19. Iltapäivällä alkaneet neuvottelut keskeytyivät eduskunnan kyselytunnin sekä EU-maiden päämiesten videokokouksen ajaksi.

MTV Uutisten tietojen mukaan neuvottelut eivät ole sujuneet helposti ja hallituksen sisällä on ollut kovaa vääntöä asiasta.

Näin turvallinen maahantulo taataan

Raja-arvon ohessa hallitus on etsinyt malleja, joilla taataan turvallinen maahantulo. Käytännössä tämä tarkoittaa testausta lähtömaassa, voimassa olevaa negatiivista testitodistusta ja testausta myös Suomessa. Punaisesta maasta matkustavan ei tarvitsisi jäädä kahden viikon karanteenin,  jos hänet on testattu lähtömaassa ja tulos on negatiivinen. 

Lähtömaatestaus vaatii lainmuutoksen ja liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt maanantaina lausunnoille liikenteen palveluista annettua lakia koskevan muutosehdotuksen.

Lakimuutos voisi astua voimaan lokakuussa.

Tiukat matkustusrajoitukset ovat vaikeuttaneet yritysten toimintaa sekä iskeneet erityisesti matkailualaan ja lentoyhtiö Finnairiin.

Matkailuyrittäjät ovat kiirehtineet myös ratkaisua Lapin matkailukuplista, jotta yrityksille tärkeää joulusesonkia päästään myymään.

Hallitus yrittää vielä tänään saada ratkaisuja matkustusrajoitusten muuttamisesta. Hallituksen odotetaan tiedottavan asiasta joko myöhään tänään tai viimeistään huomenna.

Lue myös:

    Uusimmat