Yli 15 maata täyttää Suomen matkustusvaatimukset – Saksan ja Tanskan tilanne on parantunut, mutta Islannin heikentynyt

6:58
Esimerkiksi Finnairin lennoille ei ole vielä ollut suurta kysyntää koronapandemian takia.

Mistä kaikkialta Suomeen saa kohta tulla turisteja? Tätä hallitus käsittelee keskiviikkona, kun se linjaa sisärajavalvonnan sekä matkustussuositusten höllentämisestä.

Suomi valmistautuu luopumaan matkustusrajoituksista sellaisten EU- ja Schengen-maiden kohdalla, joissa ei ole ollut enempää kuin kahdeksan koronavirustartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Näistä maista voisi tulla siis vapaasti turisteja Suomeen. Lähtökohtaisesti liikkumista vapautetaan ensisijaisesti EU- ja Schengen-maista.

Euroopan tautienehkäisy ja -valvontakeskus ECDC:n alkuviikon lukujen perusteella Tanska ja Saksa ovat saaneet tautitilanteensa oikaistua alle kahdeksaan. Vielä viime viikolla näiden maiden luvut olivat suurempia kuin kahdeksan.

Tanskan luku on alkuviikolla ollut 7,6 ja Saksan 7,3. Molempien maiden luvut ovat olleet laskusuunnassa.

Sen sijaan Islannin luvut ovat heikentyneet, sillä Islannissa on ollut yli 11 koronatartuntaa viimeisen kahden viikon aikana sataa tuhatta asukasta kohden.

Islannissa on kahdessa viikossa ilmaantunut tosin vain 40 tartuntaa, mutta reilun 300 000 asukkaan maassa se näkyy tilastoissa.

Muita riittävän hyvän tautitilanteen omaavia maita ovat Italia, Kreikka, Hollanti, Irlanti, Norja, Viro, Latvia, Liettua, Kypros, Slovakia, Unkari, Malta, Andorra, Liechtenstein ja San Marino.

Näiden maiden osalta on mahdollista, että sisärajavlvonta poistuu eli vapaa-ajan matkustus olisi taas mahdollista maanantaista 13. heinäkuuta alkaen, jos hallitus niin päättää. Toistaiseksi työliikenne ja muu välttämätön liikenne on sallittua.

Ulkomaiden tautitilannetta seurataan jatkuvasti, jotta selviää, minkä maiden kohdalla rajoituksista voidaan luopua.

Jos tautitilanne pahenee, niin matkustamisrajoituksia ja -suosituksia harkitaan uudelleen. Hallitus seuraa ainakin parin viikon välein tautitilannetta ja THL tekee niin koko ajan.

Rajoitukset säilyvät monen kohdalla

Suomi ei voi luopua sisärajatarkastuksista ja matkustusrajoituksista vielä hetkeen yli kymmenen Euroopan maan kohdalta.

Euroopan tautienehkäisy ja -valvontakeskus ECDC:n tämän viikon lukujen mukaan muun muassa Ranska, Iso-Britannia, Espanja, Portugali, Ruotsi, Belgia, Romania, Slovenia, Bulgaria, Puola ja Kroatia eivät täytä Suomen kriteereitä.

Näissä maissa on ollut siis viimeisen kahden viikon aikana enemmän kuin kahdeksan koronatartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden.

Slovenian luku on alkuviikon tietojen perusteella 8,7, joten se on melko lähellä Suomen kriteereitä.

Ruotsin tartuntaluku on noin 140, joten länsinaapuri on kaukana Suomen vaatimuksista. Ruotsin luvut ovat kuitenkin liikkuneet parempaan suuntaan, sillä muutamia viikkoja sitten Ruotsin luku oli yli 150.

Hallitus voi  myös joustaa kriteereistään, jos näyttää siltä, että tautitilanne kulkee ulkomailla hyvään suuntaan. Osa maista pidetään kuitenkin toistaiseksi rajoitusten piirissä, koska koronatartuntoja on joissakin maissa yhä paljon.

Euroopan laidalla esimerkiksi Venäjän ja Turkin tartuntaluvut ovat vielä suuria.

Suomen luku on kaksi

Suomi on jo aiemmin luopunut rajoituksista Baltian maiden, Norjan, Tanskan ja Islannin kanssa.

Hallitus on aikeissa höllentää rajoituksia kriteerit täyttävien maiden kohdalla 13. heinäkuuta alkaen. 

Suomen oma tartuntaluku on kaksi, mikä on Euroopan pienimpien joukossa.

Suomalaisilla on koko ajan ollut perustuslain suoma oikeus lähteä ja palata takaisin. Jokaisen matkaa suunnittelevan kannattaa kuitenkin tarkistaa matkan kohdemaan omat rajoitukset.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja