Ruotsi harkitsee EM-kisoista vetäytymistä – lippujen polttaminen aiheutti turvallisuushuolen, pukeutumisesta tiukka ohjeistus

Urheiluliiton Tuomo Salonen uskoo, ettei suomalaisten kisamatkalle ole estettä.

Ruotsin yleisurheiluliitto harkitsee vetäytymistä yleisurheilun EM-hallikilpailuista, jotka järjestetään maaliskuun alussa Turkin Istanbulissa. Perusteena on huoli urheilijoiden turvallisuudesta, sillä Ruotsin ja Turkin poliittiset suhteet ovat kiristyneet.

Ruotsalaisurheilijat noudattavat maan ulkoministeriön ohjeistusta, joka rajoittaa muun muassa pukeutumista julkisilla paikoilla.

– Emme käytä kaupungilla vaatteita, joiden selässä lukee "Ruotsi", yleisurheilumaajoukkueen Kajsa Bergqvist kertoo SVT:n haastattelussa. 

Ruotsi ja Suomi hakevat yhtä aikaa puolustusliitto Naton jäseneksi, mutta hakemukselta puuttuu yhä Turkin ja Unkarin hyväksyntä. Turkki suhtautuu Ruotsiin erityisen kriittisesti, ja välit kiristyivät entisestään, kun äärioikeistolaispoliitikko Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan Koraanin mielenilmauksessaan Turkin suurlähetystön lähellä Tukholmassa runsas viikko sitten.

– On selvää, että olo on levoton, kun Ruotsin lippuja poltetaan kadulla, Bergqvist jatkaa. 

Ruotsi, Tanska, Norja ja Suomi ovat varoittaneet Turkissa olevia kansalaisiaan ja kehottaneet heitä välttämään väkijoukkoja ja mielenosoituksia.

Suomen yleisurheilumaajoukkueita Urheiluliitossa johtava Tuomo Salonen arvioi STT:lle, ettei Turkin EM-kisamatkalle ole suomalaisten osalta estettä.

– Vaikuttaa siltä kotimaisen median perusteella, että Turkin suunnassa suhtautuminen Suomen Nato-hakemukseen on positiivinen tai neutraali. En näe huolia, Salonen sanoi.

Urheiluliiton vt. puheenjohtaja Riikka Pakarinen selventää MTV Urheilulle, ettei liittoon ole tullut muuttunutta tilanneohjeistusta esimerkiksi ulkoministeriön suunnalta. Tilanteeseen reagoidaan tarpeen mukaan. 

– Totta kai seuraamme tilannetta. Tällä hetkellä tällaista keskustelua ei kuitenkaan suomalaisista urheilijoista ole käyty, Pakarinen toteaa. 

Urheiluliitto valitsee EM-hallikisojen urheilijat kolmen viikon kuluttua. Salonen uskoo, että joukkue koostuu vähintään kymmenestä, jopa yli 15 urheilijasta.

– Hallikausi on vasta käynnistynyt. Seuraavat kolme viikonloppua ovat kiireisiä, ja ne määrittävät, kuinka moni saavuttaa EM-paikan, Salonen sanoi.

Suomalaiset kilpailevat nyt ahkerasti ulkomailla hallikisoissa. Kotimaassa tärkeimmät kisat ovat Tampereella 9. helmikuuta ja SM-hallit Helsingissä 18.–19. helmikuuta. EM-hallikilpailut kisataan 2.–5. maaliskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat