Nyt puhutaan jo EM-kullasta – alkuvuoden kuumimman suomalaisurheilijan ennätystykitys "hipoo täydellisyyttä"

1:48
Katso Reetta Hurskeen SE-juoksun analyysi.

Reetta Hurske on äitynyt hallikaudella hurjaan vireeseen, kun hän on parantanut 60 metrin aitojen SE:tä jo kolme kertaa. MTV Urheilun asiantuntija Mika Järvinen nostaa suomalaisen mukaan taisteluun EM-kullasta.

Reetta Hurske juoksi viikonloppuna uudeksi 60 metrin aitojen Suomen ennätykseksi 7,86 Saksan Düsseldorfissa. Yleisurheilun asiantuntija Mika Järvisen mukaan Hurskeen suoritus oli lähes virheetön.

– Kokonaisuutena juoksu oli hyvin lähellä täydellisyyttä, enkä ainakaan nähnyt yhtään virhettä, Järvinen sanoo.

– Kun urheilija on hyvässä kunnossa ja hyvässä seurassa, on tulos tuon näköistä, Järvinen hehkuttaa.

Katso videolta Hurskeen SE-juoksu ja Järvisen analyysi siitä.

Järvisen mukaan Hurske nousee suorituksillaan mitalitoivoksi Istanbulin EM-halleihin, jotka kilpaillaan maaliskuun alussa. Düsseldorfin kisassa Hurske jäi kakkoseksi, mutta hävisi voiton vain kahdella sadasosalla Puolan Pia Skrzyszowskalle.

Hurskeen taakse jäi parin vuoden takainen 60 metrin aitojen EM-kultamitalisti Nadine Visser.

– EM-halleissa on sellainen tilanne, että tuollaisella suorituksella taistellaan jopa kultamitalista, Järvinen täräyttää.

– 7,80 alkuisia juoksijoita löytyy useampi. Mitalitaisto tulee olemaan todella tiukka. Jos tuollaisia aikoja pystyy juoksemaan, on Reetta rintamassa taistelemassa mitaleista.

Kesää kohti

Viime kesä sujui Hurskeelta jo lupauksia antavasti, vaikka hän ei aivan ennätyslukemiinsa yltänytkään. Kesän jälkeen tekeminen on jatkunut nousujohteisesti.

– En ole ainakaan kuullut mistään sairasteluista. On tehty töitä ja uskottu siihen. Vastoinkäymisiä ei ole ilmeisesti ollut, ja se maksaa nyt takaisin, Järvinen toteaa.

Hurske juoksi oman ennätyksensä 100 metrin aidoissa vuonna 2019. Sen jälkeen tulostaso tippui pariksi vuodeksi. Valmentajan vaihtoakin kokeiltiin, mutta se jäi vain vuoden mittaiseksi toimenpiteeksi. Hurske palasi vanhan valmentajansa Marjukka Suihkon alaisuuteen pari vuotta sitten, ja nyt kaksikon työ tuottaa hedelmää.

– Uskon, että on jatkettu hyvää työtä. Hurske on takaisin alkuperäisen valmentajansa kanssa tekemässä työtä, millä aikanaan on päästy hyviin tuloksiin. Sillä on oma merkityksensä, Järvinen pohtii.

Hurske on juossut tällä hallikaudella kolme juoksua, jotka ovat kaikki alittaneet edellisen Suomen ennätyksen 7,91. Ensimmäinen juoksu kulki aikaan 7,90, toinen lukemiin 7,88 ja kolmas toi tuloksen 7,86.

Tamperelaisen ennätys 60 metrin aitamatkalla on parantunut tänä talvena jo seitsemän sekunnin sadasosaa. Innokkaimmat voisivat kuvitella, että sadalle metrille parannusta voisi odottaa rutkasti, mutta Järvinen toppuuttelee vielä odotuksia.

– Uskon, että puhutaan edelleen sadasosien parannuksesta. Kymmenys olisi jo aika kova. Kaksi kymmenystä tälle kesälle tuntuu utopistiselta, mutta toisaalta voin olla myös väärässä, Järvinen maalailee.

Hurske on aina ollut hyvä lähtijä, ja ensimmäiset 50-60 metriä on sujunut perinteisesti vauhdikkaasti. Kun mietitään kesän kisoja, on juoksun kasassa pitäminen avainasemassa.

– Paljon on kiinni siitä, miten ulkona loppuaidat sujuvat. 40 jälkimmäistä metriä eivät ole Hurskeen parasta osaamista olleet.

Hurkseen 100 metrin aitojen ennätys 12,78 on peräisin kesältä 2019. Sitä edeltävänä talvena Hurske juoksi 60 metrin aidat aikaan 7,97. Tästä tulosparista voi jokainen vetää omat johtopäätöksensä, kun pohditaan Hurskeen potentiaalia ensi kesänä.

0:53
Sisäratojen SE:n rikkonut Reetta Hurske iskussa uuteen kauteen: "Tiesin olevani hyvässä kunnossa."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja