Onko Ruotsin suurin yleisurheilutähti rikkomassa maaottelun tiukkoja koronatoimia? "He ovat tienneet koko ajan, missä tässä mennään"

6:07
Videolla Tulosruudun juttu Suomi-Ruotsi-maaottelun toteutumisesta.

Suomi-Ruotsi-maaottelun koronatoimet rakoilevat. Ruotsalaistähti suunnittelee yöpyvänsä Suomessa, vaikka maaottelun ehtona oli ruotsalaisurheilijoiden poistuminen maasta kilpailupäivien välissä.

Yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaottelu järjestetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Tampereella tiukkojen koronatoimien vallitessa. Suomen urheiluliitto sai poikkeusluvan maaottelun järjestämiseen, mutta ehtona kilpailemiselle on se, että maaottelussa noudatetaan tiukkoja rajoituksia.

Yksi keskeinen rajoitus liittyy Ruotsin joukkueen matkustamiseen. Poikkeusluvan ehtojen mukaan Ruotsin joukkue lentää molempina päivinä tilauslennoilla päiväkohtaisesti Suomeen kilpailemaan. Lennot tehdään Pirkkalaan, josta joukkue ohjataan turvallisesti Ratinan stadionille ja lopulta takaisin lentokentälle.

– Ministeriö edellytti myös, että Ruotsin joukkueen kilpailijoille ja maaottelun toteutumisen kannalta keskeisille toimihenkilöille on tehtävä koronatesti enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Testin on oltava negatiivinen, SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto toteaa tiedotteessa.

Suunnitelma on kuitenkin rakoilemassa. Maaottelun ylivoimaisesti suurin tähti, kiekonheittäjä Daniel Ståhl nimittäin aikoo kiirehtiä maaottelusta seuraavaan kilpailuun Puolaan lauantaisen kilpailunsa jälkeen. Ståhl kertoi suunnitelmistaan Aftonbladetille.

Ståhl riemastui maaottelun järjestämisestä, mutta kilpailu aiheuttaa ruotsalaiselle myös aikataulullisia paineita.

Ståhl aikoo kilpailla lauantaina Tampereella, sunnuntaina Puolassa ja tiistaina Tshekeissä.

– Nyt toimin niin, että kilpailen myöhään lauantaina Tampereella, matkustan Helsinkiin ja nukun lentokenttähotellissa. Kahdeksalta aamulla lennän Krakovaan. Sieltä on 40 kilometrin automatka, joten ehdin ajoissa.

Ståhlin mukaan maaottelusta kieltäytyminen ei tullut kysymykseenkään.

– Maaotteluun osallistuminen on aina erityisen hauskaa. Se on perinne, siellä on hyvä ilmapiiri ja varmasti paljon ihmisiä katsomossa. En missään kohtaa aikonut kieltäytyä. Kilpaileminen Suomessa on lisäksi minulle erityistä. Osaan kieltä ja olen viettänyt kesiäni siellä, kun olin nuorempi.

Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto ei osannut tuoreeltaan kommentoida Ståhlin tapausta.

– Ruotsin liitto on meidän kanssa neuvotellut näistä (koronatoimista) tänä aamuna. He ovat tienneet koko ajan, missä tässä mennään. Tämä turvallisuussuunnitelma ei ole varmasti tullut heille yllätyksenä, sillä olemme valmistelleet sitä yhdessä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja