Ainakin kolme kansainvälistä huippua tyrkyllä Turkuun – Suomen urheilukesän kovatasoisin tapahtuma tavoittelee lähes 3 000 katsojaa: "Näyttää siltä, että ollaan pelattu oikeaa korttia"

Paavo Nurmi Gamesin toimitusjohtaja Jari Salonen ottaa iloisena vastaan MTV Urheilun ennakkotiedon siitä, miten tällä hetkellä voimassa olevia katsomorajoituksia aiotaan helpottaa.

MTV Urheilu uutisoi eilen tiistaina, että kulttuuri- ja tiedeministeri Hanna Kosonen on tekemässä uuden poliittisen linjauksen ulkoilmatapahtumien yleisörajoituksista tällä viikolla.

Tällä hetkellä aluehallintoviraston ohjeistus rajaa katsojamäärän 500 henkeen, mutta uuden linjauksen myötä yleisö voidaan jakaa stadioneilla erillisiin alle 500 katsojan lohkoihin.

Hallituksen on määrä käsitellä uutta poliittista linjausta neuvotteluissaan torstaina. Sen julkistamisen jälkeen aluehallintovirasto voi laatia virallisen ohjeistuksen seuroille ja muille tapahtumajärjestäjille.

– Kuulostaa siltä, että nyt mennään siihen suuntaan, jota ollaan toivottu jo pidempään, elokuussa järjestettävän Paavo Nurmi Gamesin toimitusjohtaja Jari Salonen kommentoi uutista.

– Itse asiassa ollaan tämäntapaista ratkaisua vähän jo ennakoitukin ja laitettu myös ruutia siihen. Näyttää siltä, että ollaan pelattu oikeaa korttia.

Salosen mukaan yleisurheilutapahtuma saadaan onnistumaan jouhevasti siten, että Paavo Nurmen stadion on jaettu useampaan eri lohkoon. Lisää työtä se toki aiheuttaa muun muassa järjestysvalvonnalle ja aitojen pystyttäjille, mutta Salosen ennakkokaavailun mukaan tällä kuviolla stadionille saadaan 2 000–3 000 kilpailuja seuraamaan.

– Pääkatsomoon, joka vetää normaalisti 4 000 katsojaa, saataisiin noin tuhat, molempiin kaarteisiin 500 ja takasuoran katsomoon noin 500, Salonen ynnäilee.

Paavo Nurmi Gamesin ja Kalevan kisojen synergiaetuna on se, että molemmat järjestetään samalla stadionilla Turussa muutaman päivän sisään. Infrastruktuurin ja muiden järjestelyiden aiheuttamia kustannuksia pystytään jakamaan tapahtumien kesken.

– Se aika paljon keventää taloudellista tuskaa, Salonen myöntää.

PNG järjestetään tiistaina 11. elokuuta, Kalevan kisat kestävät neljä päivää, saman viikon torstaista sunnuntaihin.

Röhler, Ståhl… Shubenkov?

Koronaviruspandemia heittää muitakin kuin katsomohaasteita Paavo Nurmi Gamesin järjestäjille. Tapahtumassa on perinteisesti vilissyt kovia kansainvälisiä urheilijoita, mutta nyt ulkomaalaisten huippujen haaliminen Turkuun on vaikeampaa.

Esimerkiksi saksalainen keihäänheittäjä Thomas Röhler on tuumaillut, että pahimmillaan ulkomaille suuntautuvaan kisareissuun kuluisi yli neljä viikkoa, jos hän joutuisi viettämään aikaa karanteenissa sekä Suomessa että Saksassa.

Salosen mukaan PNG on valmistautunut testaamaan kaikki Suomeen ulkomailta saapuvat urheilijansa, mikä poistaisi karanteenivaateen ainakin Turun päässä. Tilanne matkustamisen suhteen näyttää tällä hetkellä muutenkin valoisammalta, kun useat Euroopan maat ovat alkaneet avata rajojaan.

– Päivä päivältä näyttää paremmalta, ja lisäksi olemme saaneet yleisurheilijoilta sellaista viestiä, että syksyn yleisurheilukisoja odotetaan innolla, Salonen sanoo.

– Ei me kuitenkaan normaaliin kansainvälisyysasteeseen päästä tänä vuonna, jos meillä on aiemmin ollut urheilijoita 50 eri maasta.

Toistaiseksi kovista kansainvälisistä nimistä Röhler ja ruotsinsuomalainen kiekkotähti Daniel Ståhl ovat ilmaisseet haluavansa päästä Turkuun kisaamaan. Tyrkyllä kisoihin olisi myös huippukova venäläisaituri Sergei Shubenkov.

– Jos saamme tiedon, että suomalaiset ovat lisänneet 110 metrin aidat mukaan kisojen ohjelmaan, menemme sinne, Shubenkovin valmentaja Sergei Klevtsov sanoi venäläissivusto Sports.ru:n mukaan.

Kolme päivää PNG:n jälkeen järjestetään Timanttiliigan kilpailu Monacossa, johon Shubenkov aikoo joka tapauksessa osallistua.

Lue myös:

    Uusimmat