Ruotsi haluaa kiirehtiä EU:n laajentumista

Ruotsin ulkoministeri kiirehtii EU:n laajentumista. Ministeri Anna Lindhin mielestä neuvottelut aluetuesta ja maataloudesta pitäisi aloittaa edistyneimpien EU-hakijoiden kanssa jo heti alkuvuodesta.

Lindh

Lindh on esittänyt Brysselissä Ruotsin suunnitelmia puheenjohtajakaudelleen, joka alkaa vuodenvaihteessa. Tämä merkitsee, että Ruotsi haluaisi edetä nopeammin kuin mitä komissio on ehdottanut. Komissio katsoo, että nämä vaikeimmat aiheet pitäisi säästää Espanjan kaudelle, alkuvuoteen 2002. Tämän mallin ovat EU-maat hyväksyneet suunnitelmaksi. -Meistä olisi hyvä aloittaa näistä aiheista keskustelut hyvissä ajoin, Lindh sanoi.

Liittymisen aikataulusta Lindh ei tällä kertaa halunnut esittää arviota. Ruotsi on aikaisemmin toivonut voivansa asettaa ensimmäisille uusille jäsenille tavoiteaikataulun kautensa aikana, mutta nyt Lindh ei halunnut sanoa tästä mitään tarkempaa. -On liian aikaista, hän totesi. Useisiin kysymyksiin Ruotsin tarkemmista suunnitelmista eri ulkopolitiikan aloilla Lindh ei vastannut, viitaten siihen ettei puheenjohtajakausi ole vielä alkanut.

Nizzan sotkut

Lindh toivoi, että Ranska vielä omalla kaudellaan saisi selvitettyä äänikynnyksiä koskevat epäselvyydet Nizzan sopimustekstissä. -Toivottavasti nämä selviävät ennen kuin on meidän vuoromme, hän sanoi optimistisesti. Lindhin toiveen toteutumista pidetään kuitenkin varsin epätodennäköisenä.

Lindhiltä kysyttiin myös, aikooko Ruotsi vaatia korjausta Tshekin ja Unkarin kohteluun. Nämä maat saivat Nizzassa 20 EU-parlamentaarikonpaikkaa, kun samankokoiset Belgia ja Portugali keräsivät 22. Lindh oli pitkän hetken hiljaa ennen kuin vastasi tähän. -On hyvin vaikea sanoa, mikä olisi oikeudenmukaisin ratkaisu. On selvä, etteivät kaikki ole kaikkeen tyytyväisiä. Mutta saimme Nizzassa parhaan mahdollisen sopimuksen.

EU-maiden suurlähettiläät alkavat ensi viikolla selvitellä maanantaina päättyneen Nizzan huippukokouksen sopimustekstiä, jonka Ranska jakoi jäsenmaille vasta keskiviikkona. Tekstiin sisältyy ilmeisiä laskuvirheitä, joita joudutaan tavalla tai toisella korjaamaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat