Mainos

Ruotsi epäilee Balkanin syndroomaa

Ruotsi kaipaa vielä lisätietoja köyhdytetystä uraanista ja niin sanotusta Balkanin syndroomasta ennen kuin se ryhtyy minkäänlaisiin toimiin asiassa. Puolustusvoimien tiedottaja, everstiluutnantti Anders Eisen sanoi eilen, että asiaan suhtaudutaan vakavasti ja seurataan muiden toimia, mutta lisätietoa tarvitaan. Hänen mukaansa tietoa kerätään lähinnä psykologisista syistä - sillä koko asia "vaikuttaa humpuukilta".

Kreikan puolustusministeri Akis Tsohatzopoulos on lähettänyt kirjeen ruotsalaiselle kollegalleen Björn von Sydowille ja pyytänyt, että EU:n nykyinen puheenjohtajamaa ottaisi asian esille seuraavassa ministerikokouksessa. Samanlainen pyytö tuli viikko sitten Belgian puolustusministeri Andr Flahautilta. Ruotsalaisministeri kaipaa kuitenkin "lisää faktoja", ja juuri tiedonpuutteen takia hän ei ole vielä tehnyt mitään konkreettista. Lisätietoa on luvassa tällä viikolla, kun von Sydow osallistuu huomenna Naton ja EU:n aihetta käsitteleviin kokouksiin Brysselissä sekä tapaa torstaina Tukholmassa Naton pääsihteerin George Robertsonin.

Ruotsalaissotilaista yksi Bosniassa palvellut on sairastunut leukemiaan. Naton Balkanilla ja Persianlahdella käyttämät uraaniammukset ovat herättäneet runsaasti kohua sen jälkeen, kun useiden alueilla palvelleiden rauhanturvaajien on kerrottu sairastaneen syöpään. Toistaiseksi uraanin yhteyttä sairastumisiin ja kuolemiin ei ole pystytty osoittamaan.
(STT-TT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.