Ruotsalaistutkimus: MS-taudin hoidossa lisänäyttöä biologisesta lääkkeestä

Särkylääkkeistä selvinnyt uusia riskejä 9:23

Biologinen nivelreuma- ja lymfoomalääke rituksimabi on tuoreen ruotsalaistutkimuksen perusteella hyvä myös MS-taudin hoidossa. Se keskeytettiin harvemmin kuin muut lääkitykset, minkä lisäksi se piti oireet ja taudin aktiivisuuden paremmin kurissa.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, millaisia seurauksia tavallisten särkylääkkeiden väärinkäytöllä voi olla.

Rituksimabilla lääkitään Ruotsissa MS-potilaita ja samansuuntaisia tutkimustuloksia on saatu aiemminkin, mutta lääkettä ei ole virallisesti hyväksytty MS-taudin hoitoon. Kuitenkin samantapaisia biologisia lääkkeitä on hyväksyttyjen lääkkeiden listalla.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa seurattiin lähes 500 aaltomaisesti etenevään MS-tautiin hiljattain sairastunutta ruotsalaista. Tarkoituksena oli arvioida rituksimabin tehokkuutta ja lääkitysten keskeyttämislukuja verrattuna keskeisiin MS-lääkkeisiin eli beetainterferoniin, glatirameeriasetaattiin, dimetyylifumaraattiin sekä fingolimodiin ja natalitsumabiin.

Tulosten perusteella rituksimabi oli parhaiten siedetty lääke ainakin, jos mittarina käytetään vähäisiä lääkityksen keskeyttämislukuja. Myös MS-taudin oireet ja taudin aktiivisuus pysyivät sen avulla paremmin kurissa kuin beetainterferonilla, glatirameeriasetaatilla tai dimetyylifumaraatilla. Fingolimodiin ja natalitsumabiin verrattuna tulokset olivat samansuuntaisia, mutta eivät yhtä selviä.

JAMA Neurology -lehdessä julkaistut havainnot vahvistavat näyttöä rituksimabin sopivuudesta MS-taudin hoitoon, mutta aiheesta kaivataan silti lisää tutkimuksia.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Potilaan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat muun muassa halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat