Kihtipotilaan tuskaan uusi apu? Tämä lääke voi auttaa

Akuuttia ja kivuliasta kihtikohtausta hoidetaan useimmiten tulehduskipulääkkeellä, mutta saman kivunlievityksen saa todennäköisesti kortisonitableteilla. Havainto on tervetullut, sillä kaikille potilaille tulehduskipulääke ei välttämättä sovi.

Tutkimukseen osallistui 380 kihtioireiden takia sairaalan päivystykseen hakeutunutta aikuista. Heidät satunnaistettiin saamaan joko tavallisesti kihdin hoidossa käytettävää indometasiini-tulehduskipulääkettä tai prednisolonia tabletteina.

Kummatkin lääkkeet lievittivät potilaiden kipuja yhtä hyvin kahden viikon hoidossa. Indometasiini aiheutti enemmän haittavaikutuksia lääkityksen alkuvaiheessa, mutta lopulta haittoja oli saman verran kummassakin ryhmässä.

Tulokset tukevat suomalaisia hoitosuosituksia, joiden mukaan indometasiini on akuuttiin kihtiin ensisijainen kipulääke, mutta kortisonia pidetään vaihtoehtona potilaille, joille tulehduskipulääkkeet eivät sovi.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Jumppa nivelrikkoiselle – treenaa mukana!

Studio55.fi-lähetyksessä vieraina fysioterapeutit Minna Penttilä ja Sanna Korteniemi.

Jumppa nivelrikkoiselle – treenaa mukana! 7:19

Lue myös:

    Uusimmat