Ruotsalaisten suhtautuminen koronavirukseen on ihmetyttänyt Huuhkajien sankaria – sairastuneita joukkuekavereita ei testattu: "Täällä mennään vähän eri linjalla kuin Suomessa"

Ruotsin monia muita maita väljemmät koronaviruksen rajoitustoimet ovat heijastuneet myös maan jalkapalloiluun. Hyökkääjä Jasse Tuomisen seura BK Häcken aloittaa kautensa 1. kesäkuuta.

Kun Suomessa vielä pohditaan, miten jalkapallon pääsarjan Veikkausliigan pelaaminen on mahdollista järjestää tänä kesänä, Ruotsi on askeleen edellä kauden alkamisen suhteen.

Hyökkääjä Jasse Tuomisen edustama göteborgilaisseura BK Häcken harjoittelee täysipainoisesti ja on valmis aloittamaan pelaamisen jo kesäkuun alussa.

– Saatiin tieto pari päivää sitten, että Ruotsin cupissa meidän pelit jatkuvat jo 1. kesäkuuta. Meillä olisi silloin puolivälierät Elfsborgia vastaan. Sitten 14. kesäkuuta alkaisi Allsvenskan, Tuominen kertoo MTV Urheilulle.

Kuten monessa muussakin asiassa, jalkapallo toimii yhteiskunnan peilinä myös ihmisten suhtautumisessa koronavirukseen.

– Täällä mennään vähän eri linjalla kuin Suomessa, Tuominen sanoo.

Suomessa miesten pääsarjakausi alkaa 1. heinäkuuta, ja kansalaisia koskevat rajoitukset yleisesti ovat olleet läpi kevään selvästi tiukemmat kuin Ruotsissa.

– Alkuun oli vähän sellainen olo, että miksi täällä ei toimita samalla tavalla. Tuntui, että kaikki pysähtyi ihan kokonaan joka puolella. Tänne se tuli vähän myöhemmin, mutta ei ikinä tullut samanlaisia rajoituksia. Mutta nyt kun aikaa on mennyt, siihen on tottunut.

Tuomisen mukaan Göteborgissa ei huomaisi, että koronaviruspandemia tappaa ihmisiä ympäri maailmaa. Katukuvassa ei juuri mikään ole muuttunut.

24-vuotias Tuominen kertoo itse liikkuvansa lähes pelkästään harjoitusten, kodin ja kaupan välillä.

”Vaikea sanoa, onko se ollut koronaa”

Kotistadionillaan harjoittelevassa Häckenin edustusjoukkueessa on painotettu käsihygieniaa ja turhan kaupungilla liikkumisen välttämistä.

Suhtautuminen koronavirukseen on vaihdellut joukkueen sisällä. Pelaajat jakautuivat aluksi kahteen eri koulukuntaan. Tuominen ja toppari Joona Toivio edustivat yleiseurooppalaista linjaa.

– Osa ihmetteli, miten Ruotsi voi toimia eri tavalla kuin muut maat ja toiset ovat välinpitämättömiä, eivätkä pitäneet asiaa isona juttuna. Yleinen lähestymistapa on iskostunut täällä ihmisiin. Ei tehdä siitä niin isoa juttua. Joonan kanssa seurailtiin Suomen touhua, ja erot vähän nostattivat kulmakarvoja, että mitä tässä oikein tapahtuu.

Koronavirustartunnan varalta ei ole annettu erityisiä ohjeita seuran sisällä.

– Meillä on ollut muutama pelaaja kipeänä, mutta on vaikea sanoa, onko se ollut koronaa, koska ei ole tehty mitään testiä, Tuominen kertoo.

Sairastuneille on kerrottu, että 48 tuntia oireiden häviämisen jälkeen voi palata harjoituksiin.

– Vaikea sanoa, onko meidän jengissä sitä jo ollut.

Erityisesti nuorilla tartunnan saaneilla virus voi olla kokonaan oireeton tai oireet lieviä.

– Meillä oli juuri kymmenen päivän vuosiloma. Pidettiin pieni tauko ennen kuin homma käynnistyy. En viitsinyt tulla Suomeen, kun en tiennyt, onko itsellä sitä. En halunnut tulla tartuttamaan muita, Tuominen kertoo.

"Mahdollisesti pelattaisiin yleisön edessä"

Suomen EM-paikan varmistaneessa Liechtenstein-ottelussa voittomaalin iskenyt Tuominen siirtyi Häckeniin talvella. Haussa oli peliaikaa ja isompi rooli kuin edellisessä seurassa Batessa.

Lahtelaishyökkääjällä on käynyt mielessä, millaista nyt olisi, jos hän pelaisi yhä Valko-Venäjällä. Diktaattori Aleksandr Lukashenkon johtamassa maassa koronavirus ei ole pysäyttänyt jalkapalloa missään vaiheessa.

– Onko se nyt ainut maailman liiga, joka pyörii vielä ihan normaalisti? Mulla on siellä pari hyvää frendiä, ja he sanovat, että meno on niin kuin aiemminkin. Pelit ovat auki katsojille, mutta totta kai ihmiset on fiksuja, etteivät ne tule sinne paikan päälle.

Paine liigan käynnistämiseksi on kuitenkin kova Ruotsissakin.

Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa kuljetaan määrätietoisesti 14. kesäkuuta pelattavaa avauskierrosta kohti. Yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa.

– Kuulin, että mahdollisesti pelattaisiin yleisön edessä. Puhetta on ollut molempiin suuntiin.

Tuomisen kuuleman huhun mukaan tv-oikeuksien haltija Discovery on painostanut Allsvenskania aloittamaan kautensa kesäkuussa tai sopimus irtisanotaan.

– Jos kausi ei ala kesäkuussa, se olisi heidän näkemyksensä mukaan liian lyhyt, eikä tv-yhtiö enää saisi siitä riittävää hyötyä. Se on ilmeisesti aika rahakas sopimus kuitenkin, joten se olisi taloudellisesti aika kova isku jokaiselle seuralle.

Expressenin mukaan Discoveryn tv-sopimus ja sponsorisopimus vedonlyöntiyhtiö Unibetin kanssa tuovat Allsvenskanille yhdessä vuodessa yhteensä 750 miljoonaa kruunua. Nykykurssilla summa on 70 miljoonaa euroa.

Siirto kärjestä kymppipaikalle

Göteborgiin ja pienehköön Häckeniin Tuominen kertoo sopeutuneensa erinomaisesti.

– Ruotsi on vähän kuin Suomi. Vähän niin kuin himaan tulisi. Valko-Venäjän jälkeen ei oikein mikään tule enää yllätyksenä, joten tänne on ollut kyllä helppo sopeutua. Tuntuu, että voin keskittyä ihan sataprosenttisesti futikseen.

– Peliaikaa ja isompaa roolia on ollut haussa ja nyt näyttäisi, että sitä on tulossa, Tuominen kertoo.

Häcken hankki Tuomisen talvella hyökkäyksen kärkipelaajaksi. Suunnitelmiin on kuitenkin tullut muutos. Hänet on siirretty kärjen taakse niin sanotuksi kymppipaikan pelaajaksi.

– Koutsi näkee mut paremmin kymppinä, siinä voi olla iso rooli tällä kaudella. Se on toiminut tosi hyvin treenipeleissä, joita ehdittiin pelaamaan.

Uudeksi kärkipelaajaksi seura hankki 32-vuotiaan Alex Söderlundin Rosenborgista. Norjalaisella on kokemusta myös Ranskasta ja Italiasta.

– Klikkasi hänen kanssaan kyllä tosi hyvin. Tosi mukava äijä. Huomaa, että on kokenut. Hänen kanssaan on helppo pelata.

Kärjen takana vapaassa roolissa Tuominen haluaa löytää välit vastustajien muodossa, osallistua aktiivisesti pelinrakenteluun ja uida oikea-aikaisesti maalipaikkoihin.

Häckenin tavoitteena on yltää Allsvenskanissa kolmen parhaan joukkoon.

– En malta odottaa, että päästään aloittamaan kausi, Tuominen intoilee.

Lue myös:

    Uusimmat