Mainos

Ruotsalaissotilaat ihmisjahdissa Afganistanissa

Ruotsalaiset rauhanturvajoukot ovat joutuneet kyseenalaiseen valoon voimankäytön suhteen Afganistanissa. Ruotsilla on alueella 250 sotilasta.

Ruotsin rauhanturvajoukot Afganistanissa ovat osallistuneet kyseenalaisen operaatioon, jossa jälkikäteen arvioiden oli tarkoitus tappaa, väittää TV4:n Kalla Fakta ohjelma.

- Tilanne tänään on täysin erilainen kuin kolmekymmentä vuotta sitten. Meillä on oltava oikeus voimankäyttöön voidaksemme ratkaista eteen tulevia tehtäviä, toteaa eversti Bengt Sandström, joka syyskuussa 2006 vastasi operaatiosta Bokan kylässä Pohjois-Afganistanissa, operaatiosta, jota Kalla Fakta -ohjelman mukaan voidaan kuvata Ruotsin suurimmaksi yksittäiseksi sotilasoperaatioksi ulkomailla sitten Kongon kriisin 60-luvulla.

Operaatiossa ruotsalaisjoukot menivät yhdessä suomalaisten ja amerikkalaisten joukkojen kanssa Bokan kylään, Balkhin alueesta länteen, erityisesti etsimään afganistanilaista sotilaallisen Hezb-i-Islami -joukkojen komentajaa. Iskussa oli parikymmentä ajoneuvoa ja 46 ruotsalaissotilasta, suomalainen tiimi, pienehkö amerikkalainen vahvistus ja Afganistanin armeijan sotilaita. Kylässä asuu noin 400 ihmistä.

- Meillä oli Matou Nematullahista, joukon johtajasta kuva, tiesimme hänen nimensä ja sen miltä hän näytti, totesi luutnantti Patrik Berge Kalla Faktalle.

Yhteys ruotsalaisia vastaan tehtyyn iskuun

Ruotsilla on joukkoja Afganistanissa vuodesta 2002. Kyse on 250 ruotsalaissotilaasta, joiden tehtävänä on vastata rauhasta ja turvallisuudesta neljässä Afganistanin provinssissa. TV-ohjelmassa kerrotaan kuitenkin esimerkkejä siitä, miten ruotsalaisjoukot yhdessä muiden kansainvälisten joukkojen kanssa tapasivat afgaaniviranomaisia vain päivää ennen Bokan kylään tehtyä etsintäiskua. Afgaaniviranomaiset olivat yrittäneet saada komendantin oikeuteen, mutta epäonnistuivat.

Kun operaatio oli ohi kahden tunnin taistelun jälkeen raportoi eversi Bengt Sandström johdolle, että "pääkohde on eliminoitu". Iskun kohde oli teloitettu.

- Jos arvioi tilannetta, täytyy sanoa, että operaatio oli onnistunut. Ei vahinkoja siviileille, raportoin siitä johdolle Siinä ei ollut mitään kummallista, se ei ollut mikään teloitus, toteaa Bengt Sandström.

Klalla Fakta-ohjelma osoittaa yhteyden myös Bokan kylän operaation ja ruotsalaisjoukkoja vastaan Mazar-i-Zafirissa marraskuussa 2005 tapahtuneen hyökkäyksen välillä. Hyökkäyksessä ruotsalaisten maastoauto ja sen neljä ruotsalaissotilasta räjäytettiin ilmaan, kaksi sotilasta menehtyi. Ruotsalaisjoukkojen epäily iskusta kohdistui nimenomaan Hezb-I-Islami-joukkoihin.

(MTV3-TV4-Svenska Dagbladet)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.