Ruotsalaisseura oli vähällä hankkia nuoren Jari Litmasen – seurajohto teki karun virhearvion myös Sami Hyypiän kohdalla: "Hän oli aivan liian hidas"

Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo, kuinka Jari Litmanen oli vähällä siirtyä jo 17-vuotiaana Ruotsiin pelaamaan. Useampi seura oli kiinnostunut nuoresta suomalaislupauksesta vuonna 1988.

Yksi kiinnostuneista seuroista oli tuolloin Roy Hodgsonin valmentama Malmö FF, jonka riveihin Litmanen lopulta saapui 15 vuotta sitten kaudella 2005. Siirto oli kuitenkin lähellä jo vuonna 1988.

Lahden Reipasta edustanut Litmanen kävi jo vierailullakin Malmössä.

– Olin vaikuttunut siitä, mitä näin ... Opin, että minun on työskenneltävä vieläkin kovempaa, jos haluan olla ammattilainen Euroopassa, Litmanen kertoi myöhemmin.

Malmö ei kuitenkaan syystä tai toisesta tarttunut kiinni nuoreen suomalaislupaukseen.

– Jos minun pitäisi antaa valistunut arvaus, se johtui siitä, että Roy olisi halunnut jonkun hieman vanhemman ja kokeneemman pelaajan, MFF:n seuraikoni Bengt Madsen sanoo nyt Aftonbladetille.

Malmön lisäksi myös keväällä 1987 Uefa cupin voittoa juhlinut IFK Göteborg oli hetkellisesti kiinnostunut nuoresta Litmasesta. Tuolloin seurassa pelannut Thomas Wernerson muistaa, kuinka keskikenttälupauksen hankkimista harkittiin.

– "Meillä on jo paljon hänenkaltaisiaan", sanottiin. Sen enempää sitä ei käsitelty, Wernerson kertoo.

Myöhemmin Hammarbyn valmentaja Kenta Ohlsson kiinnostui 21-vuotiaasta Litmasesta, kun hänen joukkueensa pelasi MyPaa vastaan harjoitusottelun.

– Minulla ei ollut tietoakaan, kuka Litmanen oli, mutta näin hänet ottelussa. Hän oli uskomattoman lahjakas. Sanoin Hammarbyn johdolle, että meidän on hankittava tämä kaveri heti. Hän oli kuitenkin allekirjoittanut sopimuksen jo viikkoa aiemmin Ajaxin kanssa, Ohlsson muistelee.

Hyypiä oli aivan liian hidas

Suurista suomalaispelaajista myös Sami Hyypiä herätti aikanaan kiinnostusta IFK Göteborgissa. Wernerson oli noussut seurajohtoon, kun seura tarkkaili topparia alle 21-vuotiaiden maaottelussa Venäjää vastaan.

– Pelaajatarkkailijoiden mielestä hän oli aivan liian hidas, Wernerson sanoo.

Litmasen tavoin myös Hyypiä nousi maailmanmaineeseen Hollannissa ja sen jälkeen Liverpoolissa. IFK Göteborg voi muistella vain läheltä piti -tilannetta.

– Kaikille sattuu sellaisia virheitä. Voi olla epäonnekas ja nähdä "väärän" ottelun tietyiltä pelaajilta. Mutta Litmasen ja Hyypiän tapauksissa siirrän vastuun muille. Siksi minä voin kertoa niistä, Wernerson nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat