Ruotsalaisministerit vierailivat Bagdadissa

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt huomautti Irakin-matkallaan, ettei Ruotsin pakolaisjärjestelmä ole automaatti. Maa on ottanut viime aikoina runsaasti irakilaispakolaisia.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt arvioi, että Irakissa on viime aikoina tapahtunut myös myönteistä kehitystä verisistä yhteenotoista ja vuolaasta pakolaisvirrasta huolimatta.

Bildt ja Ruotsin siirtolaisministeri Tobias Billström ovat käyneet viikonvaihteessa kaikessa hiljaisuudessa vierailulla Irakin pääkaupungissa Bagdadissa. Ministerit saapuivat kaupunkiin eilen neuvottelemaan maan johtajien kanssa.

Bildt sai kutsun Bagdadiin, kun Irakin ulkoministeri Hoshijar Zebari kävi maaliskuussa Tukholmassa.

Irakin kohtalonkysymys on sovinnon löytäminen vuosien diktatuurin ja sodan jälkeen. Irakin eri ryhmittymillä ei varapresidentti Tariq al-Hashimin mukaan ole yhteistä näkemystä maan tulevasta hallintotavasta.

- Siinä tapauksessa on löydettävä toimiva kansallinen kompromissi, joka lisää vakautta ja auttaa osaltaan kohentamaan turvallisuustilannetta. Tällaisen järjestelmän kehittäminen vie kuitenkin pitkän ajan, Bildt totesi.

Bildt näki tilanteessa kuitenkin myönteisiä merkkejä. Tällä hän viittasi keskenään kiistelevien sunnien, shiiojen ja kurdien väliseen poliittiseen periaatesopuun sekä puoli vuotta kestävään tulitaukoon, johon Mahdin armeijana tunnettu shiiaryhmä on sitoutunut.

Ruotsi tiukentamassa pakolaisjärjestelmää

Keskustelun aiheena oli myös pakolaiskysymys ja pakolaisten paluumahdollisuus Irakiin. Ruotsi on ottanut viime aikoina vastaan enemmän pakolaisia Irakista kuin muut Euroopan maat. Tänä vuonna määrä noussee noin 20 000:een.

- Meidän yhteinen toiveemme on, että pakolaiset voisivat palata takaisin kotimaahansa, Bildt sanoi.

Hän varoitti samalla, että Ruotsi aikoo tiukentaa pakolaisille asetettavia ehtoja. Bildtin mukaan järjestelmä ei ole automaatti, vaan jokainen tapaus käsitellään erikseen.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat