Mainos

Ruokitko vahingossa röyhkeitä rottapopulaatioita?

Röyhkeät rotat kiusaavat kaupunkilaisia. Turussa rottaongelma on villiintynyt aivan kaupungin keskustassa Aurajoen varressa, missä rotat kiipeilevät jo puissa etsimässä ravintoa.

Paksu lumipeite suojaa rottia kylmältä ja viime vuosien runsaslumiset talvet ovat luoneet hyvät edellytykset kantojen säilymiselle ja jopa lisääntymiselle.

Helsingissä kaupungin ympäristökeskukseen on tullut viime vuosina vajaat parikymmentä ilmoitusta vuodessa. Sinne päätyy kuitenkin vain pieni osa ongelmista, sillä talonyhtiöt hoitavat rottien torjunnan itse.

Helsingin ympäristökeskuksen terveystarkastaja Mika Ilmasti kertoo, että paikalliset rottapopulaatiot voivat aika ajoin olla hyvinkin runsaita.

– Aiemminhan sanottiin, että rottia on vaikeaa nähdä, mutta niissä paikoissa missä itsekin olen käynyt, niin siellä saattaa rottia pyöriä parin metrin päässä. Ne eivät paljoa arkaile, vaan touhuavat omiaan siinä.

Huolimaton lintujen ulkoruokinta houkuttelee rottia paitsi puistoihin myös asuinalueille.

– Lintujen ruokintaan tarkoitetuilta avolaudoilta tippuu maahan runsaasti ravintoa, ja rotat hyödyntävät kaiken saatavilla olevan ravinnon. Pienikin lisäravinto aiheuttaa ainakin paikallisessa kannassa muutoksia, Ilmasti sanoo.

Räjähdys voi herättää rotat

Terveystarkastaja Ilmastin mukaan pientaloalueilla myös kompostit vetävät niitä puoleensa.

– Orgaaninen talousjäte maistuu rotille aina, mikäli ne pääsevät kompostiin. Toisaalta oikein toimiva komposti kehittää lämpöä, ja tietenkin tällaisen lämpimän rakennelman vieressä on mukava olla talvellakin.

Rotat leviävät kaupunkiympäristössä alueelta toiselle paitsi ruuan perässä myös suurten rakennushankkeiden, kuten metrotunnelin räjäytysten, aiheuttaman melun takia.

– Rotat haluavat rauhaa. Jos alueella tehdään esimerkiksi katutöitä, uudisrakennetaan tai muutoin muokataan maastoa, niin rotat lähtevät liikkeellä ja siirtyvät rauhalliselle alueelle joko viereiseen kortteliin tai kauemmas.

Vastoin pelkoja ja uskomuksia, rotat eivät hyökkää ohikulkevan ihmisen kimppuun.

– Jos rotta ahdistetaan nurkkaan eikä se pääse karkuun, se kyllä hyökkää kimppuun. Jos rotalla on pakomahdollisuus, se käyttää sen. Mutta kyllä rotta puolustautuu käärmettäkin vastaan jos se ei muuten pääse karkuun, Ilmasti huomauttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.