Mainos

Röyhkeät rotat valtasivat jokirannan Turussa – asukkaat raivoissaan

17:13

Turussa käynnistyy rottasota. Haittaeläinten torjuntaan erikoistunut yritys myrkyttää Aurajokirannan jyrsijäpopulaation, joka on kasvanut tänä vuonna ällistyttävän suureksi.

Aurasillan ja Tuomaansillan välillä rantatöyräässä asuvat rotat ovat pelottomia. Ne väistävät laiskasti rannan kävelypolulla liikkuvia ihmisiä. Ne ovat vakituisia vieraita Lonttisten alueen vuokratalokorttelin pihassa.

Osa eläimistä on oppinut syyskesästä hakemaan ruokansa puusta. Ne syövät lehmusten pähkylämäisiä hedelmiä kerrostalojen parvekkeiden edessä. Rotat suorastaan asettuvat kuvattaviksi tasapainotellessaan lehmusten oksilla.

Alueen asukkaat ovat tottuneet siihen, että rantatöyräässä elää pysyvä rottakanta. Turun kaupunki on myrkyttänyt niitä kerran - pari vuodessa. Nyt hävittämiseen tuli pidempi tauko, kun kaupungin liikelaitosuudistuksen yhteydessä mikään taho ei jäänyt vastuulliseksi torjunnasta.

Rotat käyttivät tilaisuutta lisääntymiseen. Jaloissa vilistävät ja puussa ruokailevat piiskahännät kiehuttavat jokirannan asukkaita.

– Taloyhtiön hiekkalaatikolle en mene enää lasten kanssa. Tuossa ne juoksevat talonviertä myöten. Meille tuli mitta täyteen, me muutamme pois, Lonttisissa asuva Tommi Varho puuskahti perheensä puolesta.

Tovin vatvomisen jälkeen kaupunki sai päätetyksi, että rotat panee kuriin alan yksityinen yritys. A-haittaeläintorjunta Oy aloitti tilanteen kartoituksen jokirannassa keskiviikkona.

– Heti kun tulimme rantapolulle, huomasimme useita yksilöitä. Seurasimme isoa rottaa. Ei sillä ollut kiire, desinfektori Tero Haikonen kuvaili tilannetta Yliopistonkadun päässä keskiviikkoaamuna. Paikka on aivan ydinkeskustan tuntumassa.

Haikonen aloittaa työtoverinsa kanssa myrkkysyöttien sijoittelun rantatöyrääseen tällä viikolla. Hän uskoo, että rottakolonia saadaan hävitetyksi kuukauden aikana.

– Mutta täällä on niin otolliset olosuhteet rotille, että uusi kanta korvaa helposti tuhotun. Tilannetta olisi valvottava koko ajan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.