Moderni rottasota luottaa teknologiaan: "Loukku lähettää tekstiviestin, että saalista voi tulla hakemaan" – MTV mukana jyrsijäjahdissa

MTV seurasi pääkaupunkiseudulla, miten käydään modernia rottasotaa – juuston on korvannut paljon houkuttelevammat syötit 3:19
MTV seurasi pääkaupunkiseudulla, miten käydään modernia rottasotaa – juuston on korvannut paljon houkuttelevammat syötit.

Kaupungeissa luonto voi olla lähempänä kuin arvaakaan, ja leuto talvi saattaa lisätä ennestää rottien määrää. Pääkaupunkiseudulla rottasotaa ei enää kuitenkaan käydä piirretyistä tutuilla juustoloukuilla, vaan teknologia on astunut kuvioihin myös tuholaistorjunnassa. 

Pääkaupunkiseudulla sijaitsevan kerrostalon edustalla sammaltuneet katukivetykset ovat hieman pois paikoiltaan, ja niiden väleissä on lukuisia pieniä koloja. Niistä pyrkivät sisään rotat. Seinän edustalla on myös pieni, huomaamaton peltinen laatikko.

– Tällä hetkellä meillä näyttää olevan saaliina kaksi rottaa, sanoo huoltoteknikko Janne Pietiläinen raottaessaan laatikon kantta.

Sisältä tosiaan löytyy kaksi pienehköä rottaa kuoleman kangistamina. Se ei kuitenkaan ole tuholaistorjuntayritys Anticimexin huoltoteknikko Pietiläiselle uusi tieto.

Loukku on nimittäin aiemmin lähettänyt hänelle tekstiviestin asiasta.

Huolimaton jätehuolto lisää rottia

Rotat ovat yleinen ongelma kaupungeissa, koska siellä missä on ihmisiä, on myös ruokaa. Esimerkiksi Helsingin rottaongelmasta uutisoitiin viime vuonna laajalti.

Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Jukka Kiesi kertoo, että heille tulleiden ilmoitettujen rottahavaintojen määrä ei ole merkittävästi pahentunut, mutta kokonaiskuvan saaminen on haastavaa.

Joillakin alueilla rottien määrä lisääntyy ja toisaalla vähenee, mutta Helsingissä niitä löytyy kaikilta alueilta. 

– Rottien elinoloja edesauttavat jatkuva ravinnon saanti sekä suojaisat pesäpaikat, Kiesi sanoo.

Ruoka isoin syy rottien tuloon

Rotat saavatkin suurimman osan ravinnostaan elintarvikkeista, jotka on tarkoitettu ihmisille. Esimerkiksi taloyhtiön biojäteastiat voivat olla oikea herkkupöytä kaikkiruokaiselle jyrsijälle.

– Jätehuolto tuntuu olevan usein vähän huonosti hoidettu, ja se tarjoaa rotille paljon ravintoa, Pietiläinen arvioi.

Ympäristötarkastaja Kiesi on samaa mieltä jätehuollon merkittävyydestä. 

– Jätehuollosta huolehtiminen on tärkein rottien elinoloja heikentävä tekijä. Tuholaistorjuntakin on melko tehotonta niin kauan kuin rotilla on saatavilla ravintoa, Kiesi sanoo.

Myös yleinen siisteys, kuten maahan pudonneet omenat, ravintona toimiva puutarhajäte tai epätavallisen runsas jai muuten huolimaton lintujen ruokinta houkuttelee paikalle myös rottia.

Aina ihmiset eivät myöskään tule ajatelleeksi, mistä kaikkialta ruokaa päätyy tuholaisille.

– Rotille päätyy ravintoa viemäriverkostoon aina, kun kotitalouden hävikkiruokaa vedetään alas WC-pöntöstä, Kiesi kertoo. 

Inhottava naapuri nakertaa seiniä

Rotta ei ole kovin mukava naapuri, sillä sen jätökset sotkevat paikat nopeasti. Rotat voivat kantaa kulkutauteja ja myös tuhoavat paikkoja jyrsimällä.

– Rotat kaivavat tehokkaasti pesäkoloja ja mielellään mahdollisimman lähelle ravinnonlähdettä. Rottien hampaat kasvavat koko niiden elinajan, joten niiden on jyrsittävä pitääkseen hampaat kunnossa, Kiesi kuvailee.

– Tästä voi aiheutua haittoja, mikäli rotat pääsevät jyrsimään esimerkiksi johtoja tai kaapeleita.

Helsingin kaupunki vastaa puisto- ja kaupunkialueista, mutta asuintaloissa vastuu on kiinteistöllä. Tavoite on kuitenkin yhteinen, joten kaupunki myös ottaa vastaan rottahavaintoja verkkosivuillaan ja opastaa rottien hävittämisessä.

Paras keino ehkäistä ennalta

Kotitalouksien rottasodan tehokkain keino onkin ehkäistä niiden pesiytyminen jo ennen ongelmien muodostumista. Yhden naarasrotan on mahdollista saada toista sataa jälkeläistä parivuotisen elämänsä aikana. Yhteisö siis riistäytyy helposti käsistä, ellei siihen puututa.

Jos kuitenkin rottia on jo ehtinyt asettumaan taloksi, niiden nappaaminen hoidetaan yleensä loukuttamalla. Myös myrkkyjä jonkin verran käytetään edelleen, jos loukut eivät auta.

Niitä voivat kuitenkin käyttää vain ammattilaiset, kuluttajat eivät voi enää ostaa tuholaismyrkkyjä rottia vastaan EU-lainsäädännön mukaan, Kiesi kertoo.

Loukku lähettää tekstiviestin

Moderneissa älyloukuissa on keinotekoinen tunneli rotalle, johon se houkutellaan ruoan tuoksulla.

Periaatteessa tässä kohtaa voitaisiin käyttää tuttua juustoa, mutta se ei nykytiedon mukaan ole paras vaihtoehto. Sen sijaan loukkujen aromit ovat yleensä peräisin lihasta tai muusta voimakastuoksuisesta ravinnosta.

Tunneli on houkutteleva rotalle, sillä ne eivät viihdy avoimilla paikoilla, vaan luontaisesti hakeutuvat tunneleihin ja koloihin.

Tunneliputken sisällä on lämpö- ja liiketunnistimet. Kun molemmat aktivoituvat samanaikaisesti rotan kävellessä putkeen, laite antaa eläimelle kuolettavan sähköiskun. Sen jälkeen kuollut jyrsijä siirtyy säiliöön laitteen sisällä.

– Se lähettää minulle sitten tekstiviestin, että saalista on, voi tulla hakemaan, Pietiläinen kertoo.

Hybridirottasotaa

Samankaltaista älyloukkua käytetään myös viemäreissä, sillä ne ovat rottien suosimia kulkureittejä. Yksittäinen viemäriloukku nappaa parhaimmillaan pääkaupunkiseudulla muutamassa kuukaudessa useita satoja rottia.

Viemärimallin olennainen ero on, ettei rotta saa viemäriloukun putkessa sähköiskua, vaan laitteen mekanismi murskaa eläimen selkärangan nopealla liikkeellä.

Rottasodassakin on nähtävissä modernin hybridisodankäynnin piirteitä, sillä älyloukkujen tarkoitus on rottien poistamisen lisäksi myös selvittää niiden liikkeitä. Varsinkin viemäriloukut keräävät jatkuvasti dataa siitä, millä alueilla ja tiheydellä rottia liikkuu. Se auttaa havaitsemaan, minne yhdyskunnat ovat siirtymässä.

Sen avulla myös niiden torjuntaa voidaan kohdistaa ja puuttua tilanteeseen, ennen kuin rottia vilisee hallitsemattomasti. 

Lue myös:

    Uusimmat