Ruokamyytit rikki: Jääkö nielaistu purkka elimistöön vuosiksi?

Pitääkö omena päivässä todella lääkärin loitolla ja jääkö nielaistu purkka pyörimään elimistöön vuosiksi?

Jokaisessa maassa on olemassa erilaisia kansanviisauksia ja neuvoja, jotka ovat periytyneet sukupolvilta seuraaville. Tutkimusten mukaan jopa 49 prosenttia ihmisistä uskoo, että purukumin nielaisu on haitaksi elimistöllemme. Mutta mikä on totuus?

1. Kanakeitto parantaa flunssan

Kanakeiton sanotaa olevan flunssaisen potilaan parantava ihmeruoka. Kanakeitto onkin lämmintä ja voi helpottaa flunssaista oloa, mutta mikään tutkimus ei todista, että sillä olisi oikeasti parantavia ihmevoimia. Kanakeitossa voi olla mausteita, kuten inkivääriä ja chiliä, jotka voivat olla avuksi parantumisessa. Kuumeessa kannattaa myös juoda paljon nesteitä, joten nestemäinen keitto ei ole ainakaan haitaksi.

2. Porkkanat auttavat näkemään pimeässä

A-vitamiinin puute voi aiheuttaa sokeutumista ja erityisesti hämäräsokeutta. Siispä ruokavaliossa kannattaakin suosia A-vitamiinipitoisia tuotteita, kuten porkkanaa. Porkkanat sisältävät beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Valitettavasti porkkanat eivät kuitenkaan paranna näköä. Ne vain auttavat säilyttämään hyvän näön.

3. Nielaistu purukumi jää elimistöön vuosiksi

Tämä myytti ei ole totta. Vaikka purukumi ei tuhoudukaan ruoansulatuksessa, se menettää vatsassa tahmeutensa ja liukuu normaalin ruoan tavalla suolistoon. Purukumia ei kannata kuitenkaan nielaista huvin vuoksi, sillä se voi aiheuttaa tukehtumisen.

4. Omena päivässä pitää lääkärin loitolla

Tämä myytti pitää paikkansa! Omenat ovat ravitsemuksellisia terveyspommeja ja sisältävät vain vähän kaloreita. Omenoissa on myös kuituja, jotka pitävät aineenvaihdunnan kunnossa. Tutkimusten mukaan omenaa säännöllisesti syövillä on pienempi riski sairastua joihinkin syöpiin ja sydänsairauksiin.

Lähde: Metro.co.uk

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja