Vältä näiden terveellisten ruokien syömistä flunssaisena – voivat pahentaa oireita

Eroon sitkeästä flunssasta – virukset rellestävät juuri nyt 5:26
Eikö flunssa ota lähteäkseen? Lääkäri kertoo, miksi flunssa pitkittyy.

Yleisesti ottaen terveelliset ruoat voivat pahentaa oloa, jos syöjä on kovin kipeä.

Huffington Postin haastattelemat asiantuntijat listasivat ruoka-aineita, joita kannattaa välttää flunssassa. On kuitenkin hyvä huomata, että jokainen ihminen on yksilö. Kuuntele kehoasi: Jos jonkin ruoka-aineen syöminen kipeänä tuntuu hyvältä, ei sen syömistä ole syytä lopettaa, vaikka ruoka alla olevalta listalta löytyisikin.

1. Histamiinia sisältävät ruoat

Kehossa toimiva välittäjäaine histamiini on yksi allergisen reaktion aiheuttaja. Histamiinia esiintyy monissa ruoka-aineissa. Joitain ruokia puolestaan pidetään histamiinin vapauttajina, jotka voivat aktivoida allergisen reaktion. Allerginen reaktio pahentaa flunssaan sekä influenssaan liittyvää tukkoisuutta ja väsymystä.

Histamiinia tai histamiinin vapauttajia löytyy esimerkiksi pinaatista, tomaatista, pavuista, sitrushedelmistä, ananaksesta, banaanista, mansikoista, vadelmista ja pähkinöistä.

2. Vaikeasti sulavat ruoat

Flunssaisena on syytä välttää myös pähkinöitä, sillä vaikka ravintoainepommit ovat kiistatta kohtuullisesti nautittuina terveellisiä, ne voivat saada sekaisin olevan vatsan entistä enemmän tolaltaan.

Koska pähkinät sisältävät paljon rasvaa – joskin hyvää, pehmeää rasvaa – kehon pitää työskennellä kovemmin ne sulattaakseen. Sen lisäksi, että pähkinät voivat saada mahan sekaisin, niiden sulattamiseen käytetty energia on pois infektiota vastaan taistelemiselta.

Jos vatsaa vääntää flunssan aikana, on hyvä välttää myös muita hankalasti sulavia ja vatsaa ärsyttäviä ruokia, kuten kaaleja.

3. Kurkkua ärsyttävät ruoat

Flunssaoireisiin kuuluu usein kurkun ärtyminen. Ärsyyntynyt kurkku tekee ruoan syömisestä hankalampaa. Esimerkiksi karkeiden raakojen vihannesten nieleminen voi olla tällöin vaikea, ja ne voivat ärsyttää kurkkua entistä pahemmin.

Myös happamat sitrushedelmät voivat ärsyttää kurkkua entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat