Ruohoa leikannut mies sai naulan silmäänsä – lääkäriltä tärkeä muistutus: "Potilas oli äärimmäisen onnekas"

Ruohoa leikanneelle italialaismiehelle sattui ikävä onnettomuus, kun kone lennätti ruosteisen naulan hänen silmäänsä. Lääkäri muistuttaa suojalasien käytön tärkeydestä riskialttiita askareita tehdessä.

Koronaviruspandemia on sulkenut ihmiset koteihinsa ympäri maailman, mikä voi lisätä kotona sattuneiden kasvovammojen määrää.

International Journal of Surgery Case Reports -julkaisussa ilmestynyt tapausraportti antaa yhden esimerkin arkiaskareissa piilevistä riskeistä. 58-vuotias italialainen mies saapui Veronassa sijaitsevaan sairaalaan naula yläluomeensa uppoutuneena. Potilas oli leikannut nurmikkoa, kun naula oli lävistänyt hänen vasemman kulmansa.

Parin senttimetrin mittainen naula teki silmän liikuttamisesta vaikeaa. Oli vain muutamasta millistä kiinni, ettei naula puhkaissut miehen silmämunaa.

Vierasesine poistettiin miehen kasvoista leikkauksessa. Kuukauden kuluttua potilaan näkökyky sekä silmän liikuttaminen olivat parantuneet normaaleiksi. 

– Potilas oli äärimmäisen onnekas, brittiläinen silmätautiopin professori Andrew Lotery sanoo Daily Mailille.

Varoitus: Kuvat voivat järkyttää.

Lääkäri muistuttaa: Suojalasien käyttö voi säästää sokeutumiselta

Italialaisten lääkäreiden mukaan kotona tapahtuneet, esimerkiksi puutarhanhoidosta johtuvat kasvovammat ovat lisääntyneet korona-aikana. Samaan aikaan koronapotilaiden runsas määrä on kuormittanut sairaaloita ja saanut osan potilaista pelkäämään hoitoon hakeutumista.

Italian ja Ison-Britannian tapaan myös Suomessa viime kevään ensimmäisen koronasulun nähtiin vähentävän päivystyskäyntejä. Britanniassa koronarajoitusten lieventäminen on näkynyt sairaaloissa kotitapaturmien lisääntymisenä.

Professori Lotery muistuttaa, että arkiaskareissa sattuneet vammat voivat muuttaa elämää radikaalisti. Suojalasien käyttäminen sekä huomion kiinnittäminen itse tekemiseen voivat säästää sokeutumiselta. Nopea hoitoon hakeutuminen kasvovamman sattuessa on tärkeää.

Lue myös:

    Uusimmat