Runsaat sateet uhkaavat syksyn satoa

Runsaat sateet ovat aiheuttaneet viljelijöille ongelmia. Pelloilla on edelleen paljon korjaamatta esimerkiksi öljykasveja, kevätvehnää ja perunaa.

ProAgrian mukaan tilanne on 2000-luvulla melko poikkeuksellinen

– Meillä on ollut hyvin suotuisia kasvukausia, mutta nyt ollaan esimerkiksi kahteen edelliseen kasvukauteen verrattuna kolme viikkoa sadonkorjuussa jäljessä, palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen sanoo.

Sateet ovat kuitenkin olleet monin paikoin paikallisia, joten erot tilojen välillä ovat hyvinkin suuria. Toiset ovat saaneet puitua jo kaiken, toiset eivät ole päässeet vielä edes alkuun.

Tuusulalaisella maanviljelijällä Stig Winqvistillä on korjattavana vielä kolmasosa sadosta.

– Pellot kantaa koneita vielä aika hyvin, toivotaan vaan poutakeliä ja tuulta, että kasvusto kuivuisi, Winqvist sanoo.

Pelkona kuitenkin on, että jos märät kelit vielä jatkuvat, osa sadosta jää kokonaan korjaamatta.

– Viljelijät joutuvat nyt punnitsemaan, nousevatko kuivatuskustannukset liian suuriksi. Mahdollisuudet korjata hyvälaatuinen sato vähenevät koko ajan. Kustannussyistä varmaan päädytään siihen, että osa sadosta jää kokonaan korjaamatta, Sari Peltonen sanoo.

Winqvistin mukaan toivoa ei ole vielä menetetty.

– Kyllä toistaiseksi korjataan vielä kaikki. Jos se rupeaa lakoamaan ja itämään, niin sitten koko sato on menetetty. Mutta toistaiseksi kaikki on mahdollista. Pitkälle lokakuulle saakka voi puida, jos vaan koneet pystyvät menemään pellolle.

Katso Pekko Ylösen juttu (Seitsemän uutiset 25.9.2012)

Lue myös:

    Uusimmat