Ruisrockissa aiotaan laittaa nyt huijarit aisoihin – mallia otettu urheilukisoista

Koditon veteraani tuomittiin GoFundMe -huijauksesta 1:27
Maailma on huijareita pullollaan. Videolla koditon veteraani, joka tuomittiin GoFundMe -huijauksesta

Festarikesään kuuluu olennaisesti itse festarien lisäksi myös lippujen jälleenmyyjät eli trokaajat sekä erilaiset huijarit. Loppuunmyydyistä lipuista saa usein jälkimarkkinoilla huomattavasti alkuperäistä kovemman hinnan, mikä houkuttelee joitain ihmisiä hamstraamaan lippuja ja myymään niitä eteenpäin kovalla hinnalla. Myös erilaiset huijaukset ovat yleisiä.

Ruisrockissa pyritään tänä vuonna ehkäisemään mainittuja ongelmia henkilökohtaisilla lipuilla. Tapahtuman toimitusjohtaja Juhani Merimaa kertoo, että kyseessä ei ole täysin ennennäkemätön järjestelmä, vaan henkilökohtaiset liput ovat olleet yleisiä esimerkiksi isoissa urheilukilpailuissa. Ruisrockissa käytäntö on kuitenkin nyt ensi kertaa.

– Meille tuli aika paljon valituksia näistä lippujälleenmyyjistä. Nyt olemme yrittäneet hillitä tätä ilmiötä ja luoda yhteisiä pelisääntöjä. Tämä on lähtenyt asiakkaiden toivomuksista

Hän muistuttaa, ettei Ruisrock ole vastuussa mahdollisista huijauksista tai jälleenmyyjistä.

Merimaan mukaan aiempina vuosina yhtenä ongelmana ovat olleet huijarit, jotka monistavat lippuja, joita he sitten myyjät eteenpäin useammalle ihmiselle. Tämän jälkeen festarin porteilla huijatuksi tulleet jäävät nuolemaan näppejään, kun vain alkuperäinen lipunostaja on päässyt sisään.

– Tämä on petos. Henkilökohtaisilla lipuilla pyritään ehkäisemään lippujen jälkikauppaan liittyvää rikollista toimintaa, toimitusjohtaja toteaa.

Jos joku haluaa myydä jo ostetun lipun tämän kesän Ruisrockiin jälkimarkkinoilla, pitää lippuun vaihtaa uuden omistajan nimi. Nimen vaihtamisesta tulee tehdä ilmoitus lippuja välittävälle Tiketille, joka vaihtaa nimen lippuun maksua vastaan. Hinta on kymmenen euroa, ja vaihdoksen käsittely luvataan tehdä viiden päivän sisällä.

Merimaa kertoo, että normaalisti tähän aikaan netissä käytävä lippujen jälkikauppa on ollut tänä vuonna pientä, ainakin aiempaan verrattuna.

Toimitusjohtaja odottaa, että Ruisrock myydään loppuun edellisen vuoden tavoin myös tänä vuonna. Kolmen päivän liput ovat jo nyt loppuunmyytyjä.

Festareilla ei vielä yleistä

Myös lippuvälittäjä Tiketin toimitusjohtaja Mirva Merimaan havaintojen mukaan Ruisrockin osalta lippujen jälleenmyyjiä on tällä hetkellä selkeästi vähemmän kuin aikaisempina vuosina.

Hän näkee, että henkilökohtaiset liput ovat tehokas keino huijareiden torjuntaan. Käytäntö on ollut käytössä Tiketillä jo pitkään, mutta festareilla se ei ole ainakaan vielä yleinen. Henkilökohtaisia lippuja on kokeiltu Merimaan mukaan esimerkiksi Flow-festivaaleilla.

– Ruisrock myöntää nimen vaihtamisen yhden kerran, joka tekee jälleenmyymisen mahdolliseksi, mutta ei kuitenkaan sellaista massamyyntiä.

Kääntöpuolena henkilökohtaisissa lipuissa on yleisön sisäänoton hidastuminen, kun henkilöllisyys on tarkistettava portilla. Sekä Juhani että Mirva Merimaa kertovat, että asiaan on varauduttu Ruisrockin kohdalla henkilöstöä lisäämällä.

Hitauden lisäksi ongelmallista voi olla se, että festivaaliväki lykkää lipun ostamista, jos sen jälleenmyyminen hankaloituu. Kaikki lippunsa myyvät eivät nimittäin ole trokaajia, vaan saattavat vain huomata, etteivät pääsekään paikalle.

Mirva Merimaa kertoo, että uuden käytännön vaikutukset nähdään vasta festivaalien jälkeen. Tieto henkilökohtaisista lipuista ei välttämättä tavoita kuluttajaa, joka ei osta lippuaan virallisilta kanavilta.

Hän antaa vielä yhden vinkin kaikille festarilippujen ostajille.

– Älä someta lippuasi, niin että tunnisteet tai viivakoodit näkyvät. Trokaajat kaivelevat somesta lippujen kuvia, jonka jälkeen myyvät niitä eteenpäin tekaistuilla viivakoodeilla.

 

Lue myös:

    Uusimmat