Näin viiden suuren festivaalin lipunhinnat ovat vuosien saatossa kehittyneet, jopa 60 prosentin korotus – osa lipuista on silti myyty jo nyt loppuun

Festarikesä edessä! Näin viiden suuren festivaalin hinnat ovat kehittyneet 3:37
Festarikesä edessä! Näin viiden suuren festivaalin hinnat ovat kehittyneet

Kauan odotettu festivaalikesä siintää jo edessä. Edellisen kahden kesän festivaalit jouduttiin pitkälti perumaan koronan vuoksi, mutta nyt tilanne näyttää lupaavalta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

MTV Uutiset vertaili viiden suuren musiikkifestivaalin kolmipäiväisten lippujen hintoja. Hinnat eivät yllättäen ole juuri nousseet vuodesta 2019 eli siitä, kun viimeksi festivaalit pystyttiin järjestämään täysimääräisesti.

Kovin nousu on erityisesti elektroniseen musiikkiin erikoistuneella Weekend Festivalilla, Vuodesta 2019 sen lippuhinnat ovat nousseet 24 euroa. Isona syynä tähän on, että tuolloin festivaali järjestettiin kaksipäiväisenä, nyt kolmipäiväisenä.

Vuodesta 2012 Helsingissä järjestetyn Weekendin hinnat ovat nousseet viiden festivaalin joukossa eniten myös vertailuaikana eli viidessä vuodessa. Nousua on ollut 74 euroa eli yli 60 prosenttia. Tässäkin osaselityksenä on, että vuonna 2017 Weekend järjestettiin kaksipäiväisenä.

"Paineet hintojen korotuksiin ovat kovat"

Tasaisimpana lippujen hinnat ovat pysyneet jo vuodesta 1979 järjestetyssä Provinssissa. Se on nostanut kolmen vuoden takaisesta viikonloppulippunsa hintaa vain 10 eurolla. Sitä ennen kolmen päivän liput sai kolme vuotta samalla hinnalla.

Helppoa tämä ei ole ollut, myöntää festivaalijohtaja Sami Rumpunen.

– Pyrimme pitämään itsemme taloudellisesti saavutettavana, vaikka paineet hintojen korotuksiin alalla ovat olleet kovat. Suurtapahtuman tuottaminen maksaa nyt selvästi enemmän kuin mitä silloin, kun viimeksi festivaalit pystyttiin järjestämään, Rumpunen toteaa.

Lippuja ostettu monta vuotta

Tämän vuoden erikoisuutena on, että niin monella on lippu jo valmiiksi hankittuna. Tämä johtuu siitä, että vuoden 2020 ja 2021 festivaaleille liput ostaneet saavat käyttää lippunsa tänä vuonna.

Provinssissa lippukauppa käy tästä huolimatta erinomaista vauhtia. Vielä ei ole silti pelkoa, että liput loppuisivat pian kesken.

– Kaikkia lipputyyppejä ehtii ostaa vielä. Aika näyttää, riittävätkö liput loppuun asti, Rumpunen toteaa.

Toisin on Turussa järjestettävässä Ruisrockissa, jossa osa lipputyypeistä on jo nyt myyty loppuun. Muun muassa kolmen päivän lippuja on vielä kuitenkin saatavilla.

– Lipunmyyntihän on jatkunut aika pitkään, kun ensimmäiset on myyty vuoden 2019 loppupuolella, hymähtää festivaalin toimitusjohtaja Mikko Niemelä.

– Hyvin on myyty silti lippuja tämänkin vuoden puolella. Vaikea tietenkin vertailla, kun ei tällaista tilannetta ole aiemmin ollut eikä toivottavasti tule, Niemelä jatkaa.

"Olemme nostaneet hintoja maltillisesti"

Vertailluista festivaaleista kallein on Helsingissä vuodesta 2004 järjestetty Flow Festival. Vuonna 2017 se oli vielä omassa hintaluokassaan, mutta nyt Ruisrock alkaa olla sen kanssa jo samoissa hinnoissa.

Ruisrockin kolmipäiväisen lipun hinta on noussut viidessä vuodessa 50 euroa.

– Mielestäni olemme nostaneet hintoja aika maltillisesti, kun kaikki on kallistunut niin paljon, Niemelä toteaa.

Flow’n tiedottaja Eeva Palmén kertoo sähköpostitse, että festivaalin lipunmyynnistä odotetaan samanlaista kuin ennen koronaa.

– Liput liikkuvat vilkkaasti. Meillä kaikilla on kova kaipuu festivaalien ja yhteisöllisyyden pariin, hän toteaa.

Kovat odotukset festivaalikesälle

Myös Provinssin Rumpunen odottaa tapahtumaltaan yhteisöllisyyttä.

– Kaikki signaalit osoittavat, että vuodesta tulee iso ja kaunis. Tänä vuonna esiintyjät tulevat minulle suoraan sanottuna toisena. Haluan vain olla paikalla, kun ensimmäiset ihmiset tulevat alueelle ja nähdä ne onnelliset kasvot ja ihmiset halailemassa ja nauttimassa toistensa seurasta ja musiikista.

Ruisrockin Niemelä odottaa pitkän odotuksen jälkeen tulevista festivaaleista riemuntäyteisiä.

– Uskon, että siitä tulee aika ainutlaatuista, kun kaksi isoa pettymystä alla ja maailma vihdoin avautuu, Niemelä toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat