Yleisötapahtumia järjestävä yritys kertoo, mitä kaikkea koronarajoitukset aiheuttivat tapahtumabisneksessä – ensi kesälle ladataan suuria odotuksia

Näin hallitus purkaa koronarajoituksia – ravintoloiden aukiolo pitenee, kokoontumisrajoitukset poistuvat kokonaan lokakuussa 6:47
Hallitus kertoi 17. kesäkuuta pitämässään tiedotustilaisuudessa rajoitteiden purkamisesta – katso uutisjuttu yllä!

Tapahtumatuotannon alalla pohditaan kuumeisesti, miten loppukesän tilaisuuksia pystytään järjestämään. Tänään hallitus kertoi, että se on purkamassa ravintoloiden, baarien ja kahviloiden rajoituksia. Myös muita kokoontumisrajoituksia lievennetään. 

Heinäkuun alusta lähtien yli 500 ihmisen tilaisuudet ovat sallittuja ulkotiloissa, jos katsomo voidaan jakaa eri lohkoihin tai yleisölle pystytään rajaamaan erillisiä alueita.

Elokuusta lähtien yli 500 henkilön tilaisuudet sallitaan sekä sisällä että ulkona, edellyttäen, että turvallisuudesta ja hygieniasta pystytään huolehtimaan. Ohjeistusta turvaetäisyyksistä ja niiden edellyttämistä järjestelyistä on myös yhä noudatettava. 

Mutta mitä on tapahtunut viime kuukausien aikana tapahtumatuotantoja tekevien yritysten kulisseissa? 

Tilanne on ollut heikko

Promoottori Kalle Keskisen luotsaaman Loud’n Live Promotions Oy:n eli konsertteja, keikkoja ja festivaaleja järjestävän yrityksen liikevaihdosta 80 prosenttia tulee kesäkuukausilta. Tähän mennessä tilanne festivaalien osalta on heikko.

Festivaaleista Seinäjoen Vauhtiajojen ja Kaarinassa järjestettävän Saaristo Openin kohtalo on tämän kesän osalta vielä auki. Muut yrityksen festivaalit ovat tämän vuoden osalta peruttu. Viime päivinä tehdyt muutokset rajoituksiin ovat herättäneet kuitenkin pieniä toivon kipinöitä yrityksen promoottorissa.

OMA Kalle Keskinen promoottori

– Molemmat festivaalit Seinäjoen Vauhtiajot sekä Saaristo Open ovat järjestettäessään maakuntansa ainoita ja silloin ei ole epäilystäkään, etteikö ne menestyisi. Nyt pidetään vaan peukkuja, että saataisiin tapahtuma puolelta jotain positiivista tälle kesää, sanoo Keskinen.

Päätöksiä jo ennen linjauksia

Huhtikuussa hallitukselta tuli linjaus, ettei yli 500 henkilön yleisötapahtumia voida COVID-19 takia järjestää ainakaan ennen elokuuta. Useat järjestäjät peruuttivat tapahtumansa jo ennen hallituksen linjausta, kun taas osa jäi odottelemaan lopullista päätöstä.

Jotkut ovat tehneet päätöksen siirtää tapahtumansa verkkoon. Esimerkiksi Flow-festivaali elokuun puolen välin paikkeilla on jo päätetty siirtää ensi vuoteen, mutta viikon päästä siitä järjestettävä Blockfest pitää edelleen lipunmyyntiä auki tälle vuodelle. 

Kesäkuun alkupuolella hallitus teki muutoksia yleisötapahtumia koskeviin rajoituksiin. Heinäkuussa suuret yleisötilaisuudet ovat edelleen kiellettyjä, mutta yli 500 hengen ulkoilmatapahtumat ovat mahdollisia erityisjärjestelyin.

Nyt tiedetään, että elokuusta lähtien yli 500 henkilön tilaisuudet sallitaan sekä sisällä että ulkona, edellyttäen, että turvallisuudesta ja hygieniasta pystytään huolehtimaan. 

Loud’n Live Promotions Oy teki päätöksen siirtää tapahtumia jo ennen valtioneuvoston päätöstä. Keskinen sanoo, että olisi toivonut hallitukselta nopeampia ratkaisuja yleisötapahtumien järjestämisen suhteen. Keskinen kertoo, että liikevaihdon kesältä tulisi olla useita miljoonia euroja.

Tähän mennessä se on 0 euroa ja kaikesta huolimatta kulut juoksevat. Muun muassa markkinointi- ja henkilöstökuluihin ehdittiin jo käyttää paljon rahaa ja tapahtumien peruuttamisen jälkeenkin menot säilyvät.

Kustannuksia monella tasolla

Festivaalit kärsivät joka tapauksessa suurista tappioista, joihin järjestävät eivät ole osanneet varautua. Tapahtumien peruuntumisen seurauksena myös kunnat ja paikalliset yritykset menettävät ison osan vuosittaisista turismin myötä tulleista tuloista.

Kesää kohti mentäessä Loud’n Liven työntekijöiden määrä kasvaa reilusti ja työsopimuksia tulevalle kesälle oli jo tehty. Myös lippujen palautuksista aiheutuu kustannuksia järjestäjälle.

Eikä tulojen menetys koske pelkästään festivaalin järjestäjiä vaan myös artisteja, ohjelmatoimistoja, tekniikan alan yrityksiä sekä monia alihankkijoita. Kesälle on jo tehty investointeja. 

Neuvottelut käynnissä jo jatkosta

Kun päätös festivaalien siirtämisestä Loud’n Livella tehtiin, alkoivat neuvottelut kaupungin kanssa uudesta festivaalipäivästä. Uusille päiville pitää hakea uudestaan lupia. Artistien kanssa tulee neuvotella uudesta ajankohdasta, mikä on hankalampaa erityisesti ulkomaalaisten artistien kanssa.

Jo myytyjen lippujen kohtalosta ja palauttamisesta tulee sopia lippukauppojen kanssa.  Loud’n Live yrittää mahdollisuuksien mukaan säilyttää tapahtumat sisältöineen samana kuin tämän kesän suunnitelmat ja siirtää jo tehtyjä sopimuksia ensi vuodelle.  

Keskinen sanoo, että heidän asiakkaansa ja festivaalien yleisöt ovat ottaneet siirrot ja peruuntumiset hyvin vastaan ja yleisesti ottaen kaikki ymmärtävät, että tilanteelle ei voi mitään.

Monet asiakkaat ovat myös jättäneet lippunsa palauttamatta, koska tämän vuoden lipulla pääsee suoraan ensi vuoden festivaalille. Monilla festivaaleilla jo ostetut liput käyvät sellaisenaan ja järjestäjät toivovatkin, että asiakkaat pitäisivät liput ensi vuodelle.

Lippujen palauttamatta jättäminen on yksi keino tukea COVID-19 -viruksen aiheuttamista tappioista kärsiviä festivaaleja.

Työt menivät alta

Loud’n Live Promotions Oy:n työntekijöihin korona on vaikuttanut merkittävästi töiden vähenemisenä. Normaalisti tähän aikaan vuodesta yrityksen toimistolla on kiireistä. Ensimmäinen festivaali olisi jo ohi ja seuraavia järjestettäisiin kovaa vauhtia.

Yrityksen festivaalien yksi tuottajista Janissa Hohenthal kertoo, että kevään ja kesän työt menivät kokonaan alta. Hän kuvailee korona-aikaa kamalaksi töiden kannalta.

Positiivisiakin asioita korona-arjesta on kuitenkin löytynyt. Tänä kesänä on ollut aikaa keskittyä perheeseen ja vapaa-aikaan.

Keskinen uskoo, että COVID-19 vaikutukset yltävät festivaalituotannoissa tätäkin kesää pidemmälle. Esimerkiksi hygienian suhteen tullaan jatkossa olemaan varmasti entistä tarkempia.

Toiveikkuuden vuosi 2021

Tulevien vuosien talouteen viruksella tuskin on heikentäviä vaikutuksia Keskisen mukaan. Vaikutus voi olla ehkä jopa päinvastainen. Ihmiset haluavat lähteä liikkeelle ja osallistua tapahtumiin aiempaa enemmän rajoituksien poistamisen ja höllentämisen jälkeen.

Keskinen veikkaa, että myös artistit kiertävät keikkoja enemmän, koska virus on vaikuttanut heidänkin palkkoihinsa.

Keskinen on kuitenkin toiveikas loppuvuoden ja ensi kesän 2021 suhteen. Hän uskoo, että Loud’n Live Promotions Oy:n pelasti osittain keväällä aloitettu suojatuotteiden maahantuonti.

– Tavoitteena on pitää firma pystyssä ja henkilökunta töissä. Loppukesästä osaamme sanoa onnistuimmeko. Nyt näyttää ainakin siltä, että on toivoa, Keskinen sanoo.

Kirjoittaja on osallistunut Helsingin yliopiston avoimen yliopiston Journalismi ammattina -kurssille. Artikkeli on osa kurssin lopputyötä. 

Lue myös:

    Uusimmat