Mainos

Ruanda-jutun syyttäjät, oikeus ja puolustus täydessä kiistassa keskenään

Joukkotuhonnasta Ruandassa syytetyn porvoolaismiehen Francoise Bazaramban oikeudenkäynti on ajautunut hyvin erikoiseksi kiistelyksi puolustuksen lakimiesten ja syyttäjien välillä.

Puolustus, oikeustieteen maisteri Ville Hoikkala, asianajaja Ingrid Heickell ja varatuomari Tommi Heinonen, ovat tehneet Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle rikosilmoituksen kihlakunnansyyttäjä Tom Laitisesta ja laamanni Lars Karlssonista 8. lokakuuta.

Laitinen on yksi jutun syyttäjistä ja Karlsson käräjäoikeuden puheenjohtaja kyseisessä oikeudenkäynnissä. Puolustus haluaa poliisin tutkivan, ovatko he syyllistyneet virkavelvollisuuden rikkomiseen, kun he ovat YK:n yleissopimuksen vastaisesti ottaneet vastaan kiduttamalla saatua näyttöä oikeudenistunnossa 8. lokakuuta.

Ilta-Sanomat puolestaan kertoi toissa päivänä, että Ruandassa syyttäjän todistajana kuultu mies väitti Hoikkalan yrittäneen lahjoa häntä "rahalla ja matkalla toiseen maahan".

Hoikkala on kiistänyt väitteen jyrkästi. Hänen mukaansa mies päinvastoin tarjoutui itse muuttamaan kertomustaan syytetylle edulliseksi, jos Hoikkala järjestäisi hänelle Kanadan-viisumin.

– Jokainen voinee miettiä, onko syyttäjästä tehdyllä rikosilmoituksella ja nyt minuun kohdistetuilla väitteillä yhteyttä keskenään.

Eilen Ilta-Sanomat kertoi, että Hoikkala sanoi oikeudessa järjestäneensä joillekin esitutkinnassa todistajana kuulluille ihmisille matkoja Afrikan maihin. Lahjontaväitteen esittänyt mies ei kuulu heihin.

"Annoin kolmelle todistajalle matkarahat"

Nyt Hoikkala kertoo, mitä hän tarkoittaa matkojen järjestämisellä. Se on tapahtunut tammikuussa 2009, jolloin Hoikkala on ollut haastattelemassa todistajia Burundissa.

Todistajat olivat vastikään paenneet Burundissa, mutta he pelkäsivät joutuvansa karkotetuiksi Ruandaan. Burundissa oli tuolloin käynnissä laittomien ulkomaalaisten karkotuskampanja.

– Annoin kolmelle todistajalle rahaa, jonka avulla he ovat matkustaneet kahteen Afrikan maahan. Varsinaisiin matkajärjestelyihin en mitenkään osallistunut. Herrat asustavat perheineen nykyisin pakolaisleireillä.

"Syyttäjä antoi väärää informaatiota"

Jutun pääsyyttäjä valtionsyyttäjä Raija Toiviainen sanoo eilen ilmestyneessä Ilta-Sanomien haastattelussa, että "puolustus ei voi omin päin lähteä siirtelemään esitutkinnassa kuultuja todistajia".

Hoikkala on eri mieltä.

– Laki ei aseta minkäänlaista rajoitusta missään oikeusprosessissa todistajana kuultavan henkilön liikkumiselle, ei Suomessa eikä ulkomailla, Hoikkala sanoo.

– Puolustaja ei saa yllyttää todistajaa perättömiin lausumiin, mutta muuten todistajan ja asianosaisten kanssakäymiselle ei laki aseta rajoituksia. Jos Toiviaista on siteerattu oikein, hän on antanut tiedotusvälineessä väärää informaatiota lain sisällöstä, mikä nyt ei ole varsinainen rikos mutta virkamiehen moitittavaa käytöstä kuitenkin, Hoikkala sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.